HDP Milletvekili Pervin Buldan, ” Yüksekova da birçok ev yakılmış yıkışmış talan edilmiş ayakta kalan tek bir yer var o da; insanlık onuru. Yüksekova halkının onuru ayakta kalmış. Bu onuru hiç kimse yıkamayacak” dedi.

Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşananları raporlaştırmak için kentte incelemelerde bulundu.

Çalışmalarını tamamlayan heyet, belediye basın salonunda bir basın açıklaması gerçekleşirdi.

Heyet adına ilk açıklamayı yapan İstanbul HDP Milletvekili Pervin Buldan, Yüksekova’da 3 gündür incelemelerde bulunduklarını belirterek, ilçedeki STK ve baroyla da bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Buldan, “Yüksekova sokağa çıkma süresince yakılıp yıkılarak yaşanmaz bir hale getirildi. Bu sokağa çıkma yasağı başlamadan önce birçok girişimde bulunduk. Ne yazık ki bir sonuç alamadık. 37 gün bir operasyon yapıldı ilçede ve insanlar katledildi.

“37 gün sonunda Yüksekova’da evlerle savaşıldı. Özellikle 5 mahallede bütün evler yakıldı, yıkıldı talan edildi. Bütün gezdiğimiz evlerde en mahrem dediğimiz yerlere girildi ve yazılar yazıldı. Yüksekova’ya devletin ve sistemin kinin bir kusma hali vardı.

Şunu sormak isteriz Müslümanlığı hangi kitabında insanların mahremiyetine girme hali vardır? Hangi kitapta insan hayatını elinden almak vardır? Yüksekova da birçok ev yakılmış yıkışmış talan edilmiş ayakta kalan tek bir yer var o da; insanlık onuru. Yüksekova halkının onuru ayakta kalmış. Bu onuru hiç kimse yıkamayacak” diye konuştu.

‘İLÇEYE DESTEK GEREKİYOR’

Kamuoyuna bir çağrı yapan Buldan, sokağa çıkma yasağıyla birlikte evinden zorla çıkartılan insanların başka yerlere gitmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, şunları aktardı:

"Halkımız evlerini dışarıda kalanlara açmalıdır. Herkes kapısını yüreğini evini dışarıda kalan insanlara açmak durumundadır. Ekmeğini paylaşmak zorundadır. İftar sofrasını mutlaka paylaşmak zorundadır. Gün el ele verme günüdür. En kısa zamanda insanlarımızın bu trajediyi atlatabileceğine bu yardım kampanyalarıyla birlikte bu sorunu atlatabileceğine yürekten inanıyorum. En kısa sürede bunu atlatacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Heyet inceleme sonuçlarını daha sonra ayrıntılı bir rapor halinde kamuoyuyla paylaşacağını belirtti.

(Kaynak: ANF)