Dersim Pertek ilçesinde yaşları 11 ile 16 arasında değişen çok sayıda erkek çocuk cinsel istismara maruz kaldı.

İlçede bilgisayar, cep telefonu satış ve tamiriyle uğraşan H.Y adlı failin çok sayıda erkek çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ve bunları kayıt altına aldığı yönünde jandarmaya ihbarda bulunuldu. Bunun üzerine başlatılan operasyonda istismarı yapan erkeğin işyeri ve evinde aramalar yapıldı.

Yapılan aramalarda istismar ettiği erkek çocuklarına ait görüntüler bulunması üzerine şahıs gözaltına alındı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olayla ilgili ismi öğrenilmeyen 2 kişi daha gözaltına alındığı öğrenildi.

İstismar olayı üzerine ilçe halkı sokaklara döküldü. Pertek Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi burada yaşanan istismara karşı büyük tepki gösterdi. Olayın aydınlatılması ve faillerin yargılanmasını üzerine tepkilerini dile getiren kadınlar, ilçede yaşadıkları zorlukları tek tek anlattı.

‘DERSİM’DE İSTİSMAR İSTEMİYORUZ’

Pertekli kadınlar şunlara dikkat çekti:

“Biz idam gelsin istemiyoruz. Caydırıcı cezaların verilmesini istiyoruz. 3 ay içerde yatıp kravat taktıkları için iyi hal indirimi alıp dışarı çıkmalarını da istemiyoruz. Devlet çocuklarımızı korumak zorundadır. Biz çocuklarımızı kime karşı koruyacağımızı artık bilmiyoruz. İstismarı yapanlar toplum tarafından dışlanmalıdır. İstismarı meşrulaştırmasınlar. Dersim’de bu tür şeyler yaşanmaz diyorduk. Artık ülkenin her yerinde olduğu gibi burada da var. Memleketimizde istismar istemiyoruz.”

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Ardından konuşan Eğitim Sen Şube başkanı Eylem Eslek, istismar olaylarının ilk olmadığını ve artarak devam ettiğini belirterek, “Çocuklarımıza sahip çıkalım ve koruyalım. Yasalar ne yazık ki istismarı yapanlara sahip çıkıyor. Çocuk istismarının affı olmaz. Biz bunları affetmiyoruz. Dersim halkı olarak burada yaşanan istismar olayının takipçisi olacağız. Savcılık dosyaya gizlilik kararı getirmiş. Dosya halka açık bir şekilde yürütülmelidir. Aksi durumda sorumluları kendileri olacaktır” dedi.

‘İSTİSMAR TOPLUMSAL BİR SORUNDUR’

Eyleme katılan Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan da istismar vakalarının arttığına dikkat çekerek, bunun bireysel ve toplumsal bir sorun olduğunu söyledi. Alan ilçede yaşanan istismar olayının takipçisi olacaklarını ifade etti.

Ardından yüzlerce kadın erkek birlikte, ilçede yürüyüş düzenledi. Yürüyüş esnasında sık sık, “susma sustukça sıra sana gelecek”, “Kadınız güçlüyüz kimse bizi susturamaz”, “Hak hukuk adalet” sloganları atıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı