Fransa Komünist Partisi (PCF) Ulusal Sekreteri ve Paris Senatörü Pierre Laurent, Paris’teki Türkiye Büyükelçisi’ne bir mektup gönderdi. Gönderdiği mektupta, açlık grevi eylemlerine dikkat çeken Laurent, Kürt sorununa da siyasi çözüm istediğini belirtti.

 

'638 TUTUKLU AÇLIK GREVİNDE, TALEPLER KABUL EDİLMELİ'

Laurent, Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu’na yazdığı mektupta, Mart 2009 seçimlerinde Kürtlerin başarısının ardından 8 bine yakın Kürt muhalifin tutuklandığını hatırlattı ve “Bunlar arasında çok sayıda gazeteci, seçilmiş, siyasi kadro, avukat, sendikacı, insan hakları savunucusu, eğitimci ve öğrenci bulunuyor,” dedi.

 

Avrupa Birliği İnsan Hakları Komisyonu’nun da demokrasiye yönelik bu ihlaller karşısında şaşırdığını ifade eden Laurent, bugün itibariyle 638 tutuklunun açlık grevinde olduğunu ve taleplerinin kabul edilmesini istediğini belirtti.

 

'BEN DE TUTUKLULARIN DURUMUNDAN ENDİŞELİYİM'

Laurent, tutuklu ailelerinin grevcilerin sağlık durumlarından ötürü endişesini dile getirerek, aileleri çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteklediğini belirtti.

 

PCF Ulusal Sekreteri, "Ben de bu durumun gelişiminden son derece endişeliyim ve durumun iyileştirilmesi için en kısa sürede koşulların oluşturulmasını diliyorum” dedi.

 

“Başka yerlerde olduğu gibi Türkiye’de de temel özgürlüklere yönelik ihlaller son bulmalı” diyen Laurent, “Kürtlerin siyasi ve kültürel haklarının tanınmasına ilişkin barışçıl talepleri karşısında, tüm çabaların siyasi bir çözüme yönelmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Laurent, bu kaygılarının Türkiye’deki hükümet yetkililerine ulaştırılmasını istedi. (ANF)