Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Global Holding’e ait Özak Tekstil Fabrikası, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bir süredir ara verdiği üretime tekrardan başladı. Salgın sürecinde işçileri ücretsiz izne çıkaran fabrika yetkilileri, üretime başladıktan sonra Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Tekstil-Sen’e üye olan emekçilerin çoğunu tekrardan işe almadı. Daha önce Tekstil-Sen üyelerine mobing, baskı, tehdit ve şantajla gündeme gelen fabrikaya, Hak-İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası'na üye olan kişilerin hepsinin tekrardan işe alınması ise dikkat çekti. 
 
AMAÇ 'YETKİ' SÖZLEŞMESİ
 
Barış Polat'ın Mezopotamya Ajansı'ndaki haberine göre, işçilerden Mehmet Yusuf Çalı, 1 Haziran'da tekrardan üretimin başladığı fabrikadaki işlerine dönmeleri için Öz İplik İş Sendikası'na geçmelerinin kendilerine şart koşulduğunu paylaştı. Bağlı oldukları sendikadan ayrılmaları için kendilerine baskı uygulandığını aktaran Çalı, DİSK üyesi işçilerin işe alınmama sebebinin, "Ağustos ayında yapılacak olan yetki sözleşmesinin DİSK tarafından kazanılmaması" olduğunu belirtti.  
 
'GELİN BİZE GEÇİN' ŞARTI
 
Salgın döneminde işsizlik ödeneğinden yararlanacak şekilde ücretsiz izne ayrıldıklarını söyleyen Çalı, işe alınma durumlarının sürekli fabrika yönetimi tarafından ertelendiğini söyledi. “Arkadaşlarımıza ‘Eğer Tekstil İş Sendikası’ndan ayrılıp Öz iplik İş Sendikası’na gelirseniz yarın işe başlarısınız’ denildiğini duyduk” diyen Çalı, söz konusu iddialar için fabrikada 2 müdür ile görüştüklerini ve müdürlerin kendilerine böyle bir durumun olmadığını söylediğini aktardı. Bir gün sonra fabrika müdürlerinden Murat Sonuç’un DİSK’e üye olan bir işçiye, “Sen iyi, efendi birisin. Gel bizim sendikaya geç” dediğini ileri süren Çalı, “Arkadaşımız bunu reddediyor. Yine diğer işçi arkadaşlar ‘bize geçmezseniz sizi de diğer arkadaşlarınız gibi evinize göndeririz’ deniliyor. Bunları arkadaşlarımız bize iletiyor. Bu salgın onlar için bayram oldu. Ağustos’ta yetki sözleşmesi için masada olmamızı istemiyorlar. Biz kesin yetkiyi alacağımız için bunları yapıyorlar” şeklinde konuştu. 
 
'ŞANTAJ YAPIYORLAR'
 
Öz İplik İş Sendikası’na üye olan herkesin işe alındığına değinen Çalı, açık oluşmaması için sadece 100 DİSK üyesinin işe geri alındığını kaydetti. Diğer DİSK üyelerinin alınmadığını aktaran Çalı, "Kaç aydır çalışamıyoruz. Bizim bir ailemiz var. Geçim sıkıntımız, borçlarımız var. Resmen bize şantaj yapıyorlar. Talebimiz sendikal haklarımızın yerine getirilmesidir. Yine ötekileştirişi uygulamalardan vazgeçilmesi. Ben bu ay bin 644 lira para aldım. Bu para ile nasıl geçineceğim” diye sordu.  
 
TEK İSTEKLERİ 'ADALET' 
 
Evli ve bir çocuğu olan İsmail Budak adlı işçi ise, kısa ödeme ödeneğinden bu ay bin 300 TL aldığını ve kirada olduğunu belirterek, geçinemediğini söyledi. “Ev sahibi pandemi demeden kirasını istiyor. Ben çalışmazsam kira mı nasıl öderim” diye soran Budak, “Bu fabrikada yaklaşık 6 yıldır çalışıyorum. Biz daha önce Öz iplik İş Sendikasına üyeydik. Tabi daha sonra Öz iplik İş Sendikası’nın Özak Tekstil ile bir olup, bizim adımıza sözleşme imzaladığını öğrendik. Yine haklarımızı savunmuyordu. İşverenle ortak hareket ediyordu. Biz de DİSK’e üye olduk. Bu durumdan dolayı sürekli baskı ve mobinge maruz kaldık. Ben şu an DİSK sendikasına üye olduğum için fabrikaya gidip çalışamıyorum. Tek isteğimiz sendikal haklarımızın yerine getirilmesi ve adaletin sağlanmasıdır” diye konuştu. 
 
‘İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’
 
Evli ve bir çocuğu olan diğer bir DİSK üyesi Zeki Çalışkan da, söz konusu fabrikada 7 yıldır çalıştığını söyledi. Çalışkan, salgından dolayı fabrikanın kendisini kısa ödeme ödeneği ile ücretsiz izne gönderdiğini ve bu ay aldığı paranın bin 639 TL olduğuna paylaştı. Onu da evinin taksidi için bankaya yatırdığını söyleyen Çalışkan, “Zaten tüm paramız taksitlere gittiği için bana akrabalarım yardımcı oluyor. Özak Tekstil’de çalıştığım süre zarfında sürekli baskıya maruz kaldım. DİSK sendikasına geçtik. 6 aydır ordayız. İşveren DİSK’in fabrikaya girmesini istemiyor. Onun için baskılara maruz kaldık. DİSK’e bağlı olan arkadaşlarımızın çoğu tekrardan işe alınmadı. Arkadaşlarımıza ‘Öz İplik İş Sendikası’na geçin yarın gelin işe başlayın’ deniliyor. Biz insanca çalışmak istiyoruz. Ve bunun için arkadaşlarımızın yanımızda olmasını istiyoruz” dedi. 
 
BAŞ TEMSİLCİ: GERÇEK DIŞI 
 
Söz konusu iddialara ilişkin telefon üzerinden ulaştığımız Öz İplik İş Sendikası Baş Temsilcisi Veli Belet, işçilerin iddialarının gerçek dışı olduğunu, işçilere yönelik herhangi bir baskı ya da ayrımcılığın yapılmadığını söyledi. 
 
İddiaların bir diğer muhatabı Özak Tekstil Fabrikası Genel Müdürü Murat Koyuncu ise, iddiaları sorduğumuzda, "Sizi sonra ararım, arayacağım" cevabı vererek, telefonu kapadı.