Türkiye, Suriye sınırına yakın yerleştirilen NATO’ya ait Patriot füze savunma sisteminin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını istedi.

AFP Ajansı’na konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Ankara’nın Patriot’larla ilgili talebinin NATO’ya iletildiğini söyledi. Gümrükçü, Suriye sınırındaki tehdit durumunda bir değişiklik olmadığını kaydetti. ABD, Almanya ve Hollanda tarafından yollanan Patriot bataryalarının 2014 Ocak’ına kadar görev yapması öngörülmekteydi.

Patriot füze savunma sistemi, füze ve uçaklarla düzenlenecek saldırılardan korunmayı sağlıyor. Türkiye, komşu Suriye’deki iç savaşın şiddetlenmesi üzerine NATO’dan Patriot füze savunma sistemi talep etmişti. Almanya’nın gönderdiği Patriot bataryaları, Suriye sınırına 150 kilometre uzaklıktaki Kahramanmaraş’ta konuşlandırıldı.

AFP'nin haberine göre Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO'ya gönderdiği bir mektupla, "Patriot"ların konuşlandırılma süresinin bir yıl daha uzatılması talebini“ resmen iletti. NATO'nun da ABD, Almanya ve Hollanda'yı talebe ilişkin bilgilendirdiği belirtildi.

Gözlemciler, sözkonusu 3 ülkeden sürenin uzatılması talebine olumsuz karşılık verilmesinin beklenmediğine işaret ettiler. (DW Türkçe)