SERDAR KORUCU / Radikal

Ergenekon davasında uzun tutukluluk sürelerini 5 yılla sınırlayan düzenlemenin yasalaşmasıyla tahliye edilen Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol’un tutukluluğu sürerken Rum Patriği Bartholomeos hakkında suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Patrik Bartholomeos’un 2011 yılında Agos’a verdiği röportajda Karaköy’deki kiliseleri işaret ederek “Burada Ergenekon toplantılarının yapıldığı biliniyor” demesi üzerine Erenerol, 13 Şubat 2014’te ‘hakaret, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve iftira’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, Bartholomeos’un devam etmekte olan Ergenekon davasını etkilemeye çalıştığı, hakaret ve iftira suçunu işlediği öne sürüldü.

Erenerol, 3 yıl sonra şikâyette bulunmasının nedenini ise tutuklu oluşunu ve söz konusu haberden 2013’ün ağustos ayında haberdar olmasını gösterdi.

Rum Patrikhanesi’nin avukatı Kezban Hatemi, Patrik Bartholomeos’un “Nitekim, bu kiliselerimize daha sonra ne olduğunu herkes görüyor, burada Ergenekon toplantılarının yapıldığı biliniyor” cümlesinin hiçbir suç unsuru taşımadığının altını çizerek, haksız yere şikâyette bulunulduğunu belirtti.

Hatemi, savcılığa sunduğu belgelerde, Sevgi Erenerol’un iddiasının aksine Ergenekon iddianamesi ve duruşma tutanaklarında Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin iddia edilen Ergenekon’un karargâhı ve kasası olduğu iddiasının bulunduğunu dile getirdi. Hatemi, “Taraf gazetesi Patrikhane ile örgüt arasındaki ilişkiyi ‘Ergenekon Kilisesi’ başlığıyla manşetten duyururken, diğer gazeteler tarafından kilisenin örgütün toplantı mekânı olduğunu yazdı” dedi, kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verilmesini talep etti.

‘SUÇ UNSURU YOK’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığına dair verdiği kararda, Rum Patriği’nin mülakatının 2011 yılında yapıldığı ve Basın Kanunu’nun 26. maddesinde belirtilen dört aylık itiraz süresinin dolduğunu dile getirdi.

Patrik Bartholomeos’un sözlerinin hiçbir suç unsuru taşımadığı kaydedilen kararda, “İddianın aksine Ergenekon iddianamesinde ve duruşma tutanaklarında bu ve benzeri iddiaların bulunulduğu, yine bu konuda yapılan birçok haber ve yayında bu hususların yer aldığı ifade edildi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade ve düşünce özgürlüğüyle ilgili maddelerine atıf yapılan kararda, suç unsuru bulunmadığı belirtilerek kovuşturmaya gerek görülmedi. Erenerol’un, 27 Şubat’ta verilen karara 15 gün içerisinde Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak itiraz hakkı bulunuyordu. Ancak bu süre içerisinde de Sevgi Erenerol herhangi bir başvuruda bulunmadı. Ergenekon davası kapsamında 2008 yılında tutuklanan ve 2013 yılında hakkında müebbet kararı verilen Erenerol, tutukluluğu 5 yılla sınırlayan yasanın ardından 12 Mart’ta tahliye edilmişti.