Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

“Ortadoğu’da dini ve kültürel çoğulculuk, barış içinde bir arada yaşam” başlıklı uluslararası konferansa katılmak üzere Yunanistan’a giden Ekümenik Patrik Bartholomeos, başkent Atina temasları kapsamında Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlık konutunda gerçekleşen görüşmede ele alınan başlıklar arasında, 44 yıldır kapalı tutulan İstanbul Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusu da gündeme geldi.

Yunanistan’da yayımlanan Ekathimerini gazetesinin haberine göre, Ruhban Okulu’nun açılması için Türkiye hükümetine yaptığı çağrıyı yineleyen Patrik Bartholomeos, Patrikliğin din görevlisi, ruhani ve teolog ihtiyacının karşılanabilmesi için okulun açılmasının elzem olduğunu ifade etti.

Ekathimerini haberinde, Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun geçen hafta yayımladığı 2015 Faaliyet Raporu’nda, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunda Ankara’nın gereken “siyasi iradeyi” göstermekte başarısız olduğunu kaydettiğini hatırlattı.

Independent Balkan News Ajansı’ndan Manolis Kostidis’in haberine göre, tarihi okulun açılmaması ve kapalı tutulması konusunda endişe duyduğunu ifade eden Patrik Bartholomeos, Osmanlı İmparatorluğu döneminde faal olan Ruhban Okulu’nun, Türkiye Cumhuriyeti döneminde 44 yıldır kapalı tutuluyor olmasını “tahayyül edilemeyen, akıl almaz” bir durum olarak yorumladı. Bunun kabul edilemez olduğunu belirten Patrik Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapalı tutuluyor olmasının, insan hakları, din ve inanç özgürlükleri bakımından demokratik standartlarla çeliştiğine dikkat çekti.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Ruhban Okulu’nun açılması ve genel olarak Patrikhane için Patrik Bartholomeos’un gösterdiği çabaların Yunanistan tarafından da desteklendiğini belirterek dayanışmasını ifade etti.   

Fotoğraf: Manolis Kostidis