Yeni yapılmasına rağmen hak ihlalleri ve işkence ile gündemden düşmeyen Patnos Cezaevi’nde çocuklarının görüşüne giden aileler, 1 yaşındaki bebeğin de çıplak aramadan geçirildiğini söyledi. 

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 26 tutuklu, 10 Ekim’de Patnos Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

Yeni yapılan Patnos Cezaevi’ne bölgenin birçok cezaevinden tutuklular gönderiliyor. 26 tutuklunun gönderildiği Patnos Cezaevi’nde tutukluların çıplak aramaya karşı çıktığı için işkence gördüğü öğrenildi. Diyarbakır’dan 25 Ekim günü görüşe giden aileler, cezaevinin “işkencehane” olduğunu söyledi. Tutuklulardan Yakup Eryılmaz ile Remzi Akkaya’nın anneleri cezaevi görüşünde yaşadıklarını ve gördüklerini anlattı.   

‘ÖZEL BİR UYGULAMA VAR’

Tutuklu Yakup Eryılmaz’ın annesi Kudret Eryılmaz, tutukluların çıplak aramayı kabul etmedikleri için işkenceye maruz kaldığını belirterek, tutukluların üstünü başını yırtıp bazılarının dişlerinin kırıldığını söyledi. Eryılmaz, Patnos Cezaevi’nde özel bir uygulamanın olduğuna dikkat çekerek, gardiyanların olmadığını asker ve özel harekat polislerinin resmi elbiseler ile cezaevi içinde cirit attığını aktardı. 

1 YAŞINDAKİ BEBEĞE ÇIPLAK ARAMA

Görüşe gittiklerinde kendilerinin de çıplak aramadan geçirildiğini anlatan Eryılmaz, “Bu işkenceyi kabul etmiyoruz. Oradaki baskılar sürerse cezaevi önünde açlık grevine başlayacağız. Çocuklarımızın verdiği mücadelenin arkasındayız. Onların yolunda yürüyeceğiz. İnsan hakları savunucularına sesleniyorum. Patnos Cezaevi’nde babasının görüşüne giden 1 yaşındaki torunum dahi çırılçıplak edilerek, aramadan geçirildi. Bebeğin şapkasını takmamıza bile izin vermediler. Orada yapılanlar zulümdür” diye konuştu.

‘İŞKENCE İZLERİ HALA GÖRÜLÜYOR’

Tutuklu Remzi Akkaya’nın annesi Sebiha Akkaya da, asker ve polislerin cezaevinde arama yaptığını tekrarlayarak, iç çamaşırlarına kadar insanların didik didik arandığını belirtti. Tutukluların buna karşı geldiği için işkenceye maruz kaldığına dikkat çeken Akkaya, aradan günler geçmesine rağmen işkence izlerinin hala tutuklularda görüldüğünü ifade etti. 

DOKTORLAR İŞKENCEYE RAPOR VERMEDİ

Patnos Cezaevi’nde baskı ve zulmün had safhada olduğunu yineleyen Akkaya, “Sessiz kalmayalım, ses çıkaralım” çağrısında bulundu. Akkaya, işkence gördükleri için hastaneye götürülen tutuklulara doktorların “Hiçbir şeyiniz yok” diyerek, darp raporu vermediğini de aktardı. Akkaya, “15 günden fazla olmasına rağmen çocuklarımızın vücudunda hala işkence izleri duruyor. Nasıl oluyor da bir şey yok. İşkencenin üstü örtülüyor” dedi. 

TARSUS’TA ZİYARETÇİLERE HAKARET 

Öte yandan Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde ise ziyarete giden aileye ve içerideki tutuklulara hakaret edildi. Tehdit edilen aile bireyleri cezaevinden çıktıktan sonra tutuklulara tutanak tutuldu, görüş yasağı getirildi. 24 Ekim günü Diyarbakır’dan Tarsus Cezaevi’nde kalan ablası Halise Baltaş’ın görüşüne giden Şinaz Aslan, cezaevinin girişinden görüş salonuna kadar sürekli gardiyanlar tarafından tahrik edildiklerini, hakaret ve tehditlere maruz kaldıklarını söyledi. Görüş salonunda ablasına sarıldığı için de hakarete maruz kaldığını ifade eden Aslan, görüş salonundan çıktıktan sonra durumu yetkililere şikayet edeceğini söylemesi üzerine gardiyanların üzerine yürüdüğünü belirtti. 

Gardiyanların kendisine “İstediğin yere şikayet et. Savcıya da git. Bizi ilgilendirmez. Siz kendinizi ne zannediyorsunuz” dediğini aktaran Aslan, durumu savcılığa bildireceğini vurguladı. Aslan, maruz kaldıkları muameleden sonra ablasına tutanak tutulduğunu ve yine görüş yasağı getirildiğini söyledi. 

KAYNAK: mezopotamyaajansı.com