Taraftar-Der tarafından iptal istemiyle açılan Passolig davasının bugünkü duruşmasında uygulamanın durdurulması için tedbir kararı alınması talebi reddedilirken dava 9 Aralık’a ertelendi.

İMC’de yer alan habere göre, Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nde görülen davaya Halkların Demorkatik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Gezi eylemleri sürecinde polis kurşunuyla yaşamını yitiren Ethem Sarısülükün ağabeyi ve HDP Ankara Milletvekili Adayı Mustafa Sarısülük de katıldı.

Duruşmada söz alan Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin (Taraf-Der) avukatı, “Bankanın bilet satışına aracılık etmektedir. BDDK’ya göre bankanın hizmet aracılığı yapma hakkı yoktur. Passolig sistemi en temel insan haklarına karşı olduğu için dava açtık. Bir buçuk sezondur uygulanan Passolig, taraftarları bir bankaya müşteri yapmaktan başka bir şey yapmadı. Özel bilgilerin sadece TFF’de saklanması gerekirken bankanın insiyatifinde bulunması özel hayatın gizliliğine aykırıydı. Passolig karaborsayı sanal bir ortama taşıdı ve tüketiciyi açıkca mağdur etmektedir. Tedbir kararı uygulanarak Passolig’in iptalini talep ediyoruz” dedi.

Talep edilen tedbir kararının reddini isteyen Passolig avukatı ise, “Kimse zorunlu olarak üye yapılmamaktadır. 150 kişinin almadığı passoligin iptal davasıyla karşı karşıyayız. Kişisel bilgiler sadece devlet birimleri tarafından görünüyor. Bu uygulama olmasaydı yıldız transferler yapılamazdı” diye konuştu.

Passolig için tedbir talebini reddeden mahkeme heyeti, düzenlemenin iptali için başvuru yapılan Anayasa Mahkemesi’nin kararının beklenmesine ve davanın 9 Aralık 2015’e ertelenmesine karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin (Taraftar-Der), Passolig uygulamasının ihtiyati tedbir kararıyla durdurulması ve iptali talebiyle açtığı davada mahkeme, 6222 sayılı kanunun, spor müsabakası için bilet almak isteyenlere yönelik elektronik kart düzenlenmesi, elektronik kart için alınacak kişisel bilgilerin federasyon bünyesinde oluşturulan merkezi veri tabanında tutulması, kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında federasyonların yetkili kılınması ve federasyonların bu yetkilerini üçüncü kişilere devredilebilmesine yönelik hükümlerinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.