Türkiye’nin Schengen uyumlu yeni pasaportlar konusunda Avrupa Birliği (AB) ile bir proje hazırladığını belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, yakında yeni pasaportlar için ihale açılacağını belirtti.

Yeni pasaportların çipinin içinde olacağını, parmak izi ve diğer bilgilerin yer alacağını belirten Koru, pasaport cüzdan ücretlerinin de yurttaşlar tarafından ödeneceğini söyledi.

Pasaportlar son olarak 2011 yılının Haziran ayında değişmişti.

Koru, “Beş sene önce değişen pasaportlar AB’ye uyumlu denmişti. Şimdi neden yeniden pasaport değişiyor?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “O pasaportlar beş sene önceki güvenlik sistemine göre hazırlanmıştı. Sadece Avrupa’da değil, güvenlikle ilgili tüm dünyada çok daha üst düzey standartlar geldi. Yeni pasaportlarımız ile bazı AB üyelerinden daha yüksek güvenlik standartlı pasaportlara sahip olacağız.”

EN PAHALI PASAPORT


Geçtiğimiz yılın kasım ayında yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en pahalı pasaportu 251 dolarla Türkiye’de. 10 yıllık pasaport alabilmek için Türkiye’de asgari ücret alan bir kişi 95 saat çalışmak zorunda.

Şu anda Türkiye’de pasaport defterinin bedeli 82,50 TL. 10 yıllık bir pasaportun bedeli defter bedeliyle birlikte 587,50 TL’ye ulaşıyor.