İstanbul'un Arnavutköy ilçesinde, koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında ilçe sınırları içerisinde toplanma, toplantı, basın açıklaması, miting, yürüyüş gibi toplu yapılan eylemleri 15 Mayıs 2021 tarihine kadar bir ay süreyle yasakladı.

Arnavutköy Kaymakamlığı salgını gerekçe göstererek aldığı yasak kararında, ilçe sınırları içerisinde ticari kimliği bulunan tüzel kişiliklerin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş, poster asma, sticker yapıştırma ve benzeri türdeki her türlü eylemi de yasakladı.

Serkan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre kaymakamlığın bu kararı CHP’nin il ve ilçe binalarına “128 milyar dolar nerede” afişlerini astığı dönemde alması dikkat çekti. Öte yandan kaymakamlığın kararı uyarınca ilçe sınırları içerisinde 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlanması da engellenmiş oldu.

Arnavutköy Kaymakamlığı’nın 15 Nisan tarihinde, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. Maddesi ve 5442 sayılı il İdaresi Kanunu'nun 32/Ç Maddesine istinaden salgını gerekçe göstererek aldığı kararında söz konusu yasakların, ilçede bulunan meydan, cadde, sokak, yol, park gibi tüm umuma açık alanlarda geçerli olduğu ifade edildi.

Kaymakamlık 15 Mayıs 2021 tarihine kadar ilçede, mitingleri, açık yer toplantılarını, gösteri yürüyüşlerini, oturma eylemini, protesto eylemini, yürüyüş ve toplanmaları, basın açıklamalarını, stant açmayı, imza toplamayı, imza kampanyasını, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere anma toplantısını, anma töreni düzenlemeyi, ticari kimliği bulunan tüzel kişiliklerinin ticari faaliyetlerin hariç olmak üzere el ilanını, bildiriyi, broşür dağıtmayı, afiş, poster asmayı ve sticker yapıştırmayı yasakladı.