PARİS - Fransa’da üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan iki kişi, 96 saatlik sürenin dolmasının ardından bugün mahkeme karşısına çıkacak. Gözler şimdi Fransız polisinin soruşturmayla ilgili olarak sunacağı delillere çevrildi.

9 Ocak günü katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katil ya da katilleriyle ilgili olarak Fransız makamları tarafından yürütülen soruşturmada bugün kritik bir gün. Geçtiğimiz Perşembe günü olayla ilgili olarak gözaltına alınan iki kişinin 96 saatlik gözaltı süreleri bugün doluyor. Her iki kişi de bugün hakim karşısına çıkacak.

Soruşturmayla ilgili olarak henüz ne Fransız polisi ne de savcılıktan herhangi bir açıklama yapılırken Fransız medyasında ise konuyla ilgili olarak haberler yer alıyor.

Gözaltında olan kişilerin kimlikleri konusunda da henüz bir açıklama yapılmış değil.

Fransız "Journal Du Dimanche" gazetesine göre, cinayetlerin işlendiği dairede bulunan boş bir kovanda öldürülen 3 kadına ait olmayan bir DNA izine rastlandı. Bulunan DNA, arşivlerdeki örneklerle karşılaştırılacak.

"20 Minutes" gazetesi ise gözaltındakilerden birinin paltosunda barut izine rastlandığını ileri sürdü.

Güvenlik kamera kayıtlarında, binaya elinde çantalarla girip çıkarken görülen söz konusu şüphelinin, olay gecesi 46 dakikalık bir zaman diliminde nerede olduğunu açıklayamadığı da iddia edildi.

Aynı şüphelinin psikolojik durumuyla ilgili gazetede yeralan açıklamalarda kadınlardan hoşlanmadığına değinildi.

Şüphelilerle ilgili kimlik bilgileri de Fransız basınında yer aldı. Buna göre gözaltındakilerden biri 1974 Muş, diğeri ise 1982 Sivas doğumlu.

İki kişinin aynı evde yaşadıkları ve daha olayın başında kendi rızalarıyla polise giderek ifade verdikleri belirtildi.

Sivaslı olan şüphelinin, PKK kurucularından Sakine Cansız'ın bürokratik işlerini takip ettiği ve olay öncesi Cansız'ı Kürdistan Enformasyon Bürosu'na bıraktığı iddia edildi.

Fransız polisinin bu kişiyi, çelişkili ifadeler verdiği gerekçesiyle gözaltına aldığı ve tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edileceği de ileri sürüldü.

Soruşturmayla ilgili olarak bugün Fransız polisinin bilgi vermesi beklenirken gözaltındaki kişilerin hakim karşısına erken saatlerde çıkarılacağı bildiriliyor.

Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) dün yayınladığı bir açıklamayla soruşturma konusunda Fransız makamlarına sert çıkmış ve Fransız polisini soruşturmayı Ankara ile işbirliği içerisinde yürütmekle eleştirmişti.

FEYKA yetkilileri ve Kürt temsilcilerin de bugünkü mahkemeyi yakın bir şekilde izlemesi bekleniyor.