Gezi direnişi sırasında halka pala ile saldıran Sabri Çelebi’nin suç örgütü kurup insan ticareti yapmasıyla ilgili haberlere yayın yasağı getirildi.

Evrensel avukatı Devrim Avcı mahkemenin erişim engeli kararıyla beraber habercilerin haber verme hakkının engellendiğini belirterek, “Haberlere de sınır çizilmek isteniyor” dedi.

HAKKINDAKİ HABERLERE ERİŞİM ENGELİ

Gezi Parkı Direnişi’nde Talimhane’de eylemcilere palayla saldırdığı görüntüleriyle tanınan ve sonrasında ‘Palalı Sabri’ olarak anılan İşletmeci Sabri Çelebi ile ilgili 13 Eylül 2021’de yayımlanan haber, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 13 Eylül 2021 tarih ve 2021/3157 sayılı kararı ile erişime engellendi.

Çelebi hakkında Halk TV’nin web sitesinde yayımlanan “Gezi’nin palalı saldırganı Dubai’de” başlıklı haber, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 10 Şubat 2021 tarih ve 2021/790 sayılı kararı ile erişime engellenmişti.

Hakimlik kararıyla daha önce engellenen haberle benzer içerikte olduğu gerekçesiyle, Erişim Sağlayıcıları Birliğinin 26 Mart 2021 tarih ve 2021/72 sayılı kararı ile de birçok haber daha erişime engellendi.

"HABERLERİ ÇERÇEVEYE SIĞDIRMAK İSTİYOR"

Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı mahkemenin “Palalı Sabri” haberleri hakkında verdiği erişim engeli kararıyla ilgili “Mahkemeler artık basının haber yapmasına şekil vermeye, haberleri de belli bir çerçeveye sığdırmaya çalışıyor” diyerek tepki gösterdi.

Siyasi iktidara yakın olan kişi ve kurumların yolsuzluk ya da suça karışma eylemleri ile ilgili, mahkemelerin hemen “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle erişim engeli verdiğini hatırlatan Avcı, “Bu basının haber verme hakkının da sınırlanması demek” dedi.

Bu kararla beraber “Sen siyasi iktidara dokunduğun eleştirdiğin noktada bu haberleri yapamazsın, kamuya duyuramazsın” denilmeye çalışıldığını ifade eden Avcı, Sezgin Baran Korkmaz ve Reza Zarrap ile ilgili haberlere de anında erişim engeli getirildiğini hatırlattı.

HABER VERME HAKKINI AŞMAK NE DEMEK?

Palalı Sabri’nin Gezi direnişi döneminde, yetkililer ve kurumlar tarafından oldukça savunulan bir kişi olduğunu ve bu nedenle haberlere erişim engeli getirildiğini aktaran Avcı “Mahkemeler haberlere bu şekilde müdahale ederek basının haber verme hakkını engelliyor ve buna sınır çiziyor” ifadelerini kullandı.

Mahkemenin erişim engeli kararında ayrıca “Haber verme hakkını aşarak…” ifadesinin oldukça sorunlu olduğunu aktaran Avcı şöyle dedi:

“Basının haber verme hakkını aşması ne demek? Halkın haber alma hakkı var ama sen bu haber alma hakkını aştığını düşünüyorsun. Bu erişim engelleme kararı ‘Sen bu kadarını bil daha fazlasını bilme’ demek oluyor”

AYM KARARLARI

Anayasa Mahkemesinin erişim engellerine dair pek çok kez ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna dair kararı olduğunu hatırlatan Avukat Avcı şöyle devam etti: “AYM tarafından da ihlal olarak değerlendirilmesine rağmen inatla ve ısrarla bu tür haberlere erişim engeli getirilmesi her şeyden önce basına bir sınır çizme ve çerçeve koyma amacıdır. Halka da ‘Siz de bazı haberleri bilmeyin, o aşan kısmını da öğrenmeyin’ demek bence.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, “Palalı Sabri” adıyla tanınan Sabri Çelebi’nin kurduğu suç örgütüne yönelik çalışma başlatmıştı.

Yapılan incelemede Beşiktaş’ta ve Beyoğlu’da örgüt üyelerince işletilen gece kulüplerinde çalıştırılan yabancı uyruklu kadınların pasaportlarına örgüt üyelerince el konulduğu, zorla çalıştırılan kadınların fuhşa zorlandığı tespit edilmişti. Örgütün kadınlara kaçmaması için Beyoğlu Talimhane ve Odakule civarında kiraladıkları pansiyon odaları, kuaför salonları, marketlerde ikamet sağladığı, gece ise kadınların VIP araçlarla çalışacakları gece kulüplerine götürüldüğü belirlenmişti.

GEZİ’DE İNSANLARA SALDIRMIŞTI

Operasyon için düğmeye basan ekipler, belirlenen adreslere baskın düzenlemişti. Operasyonda firari Sabri Çelebi’nin kardeşi Mehmet Çelebi’nin de aralarında bulunduğu 6 şüpheli yakalanmıştı. Gece kulüplerinde çalıştırılan ve büyük çoğunluğu Fas uyruklu olan toplam 62 kadın örgütün elinden kurtarılmıştı.

Çetenin elebaşının Gezi direnişi sırasında göstericilere pala ile saldırdığı için “Palalı Sabri” olarak bilinen Sabri Çelebi olduğu ortaya çıkmıştı. Gezi direnişi sırasında, “Kasten yaralama” suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılan “Palalı Sabri”nin yurt dışında olduğu öğrenildi.

Ayrıca dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Palalı Sabri’yi savunmuş ve “İnsanların burasına gelirse o insanlara siz engel olamazsınız” demişti.

Mahkemenin erişim engeli kararına tepkiler de geldi.