8 Temmuz 2018’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile de kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutuklu, 14 çalışanının yargılandığı davanın ilk duruşması, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Tutuklu 6 gazeteci ile tutuksuz gazete çalışanı Ramazan Sola duruşmada hazır bulundu. Gazetecilerin yanlarında bulunan askerlere kelepçeli şekilde duruşma salonuna getirmeleri dikkat çekti.

Duruşmayı çok sayıda gazeteci, yabancı heyetler ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm ve Ali Kenanoğlu izliyor.

Gazetenin avukatı Özcan Kılıç, ilk savunmayı gazetenin yazı işleri müdürü İshak Yasul’un yapmasını talep ederken, Mahkeme Başkanı Ahmet Oğuz, Kılıç’a “Siz işimizi bize öğretmeyin” dedi.

Mahkeme başkanı ilk olarak gazetenin imtiyaz sahibi İhsan Yaşar’ın dinlenmesine karar verdi. Yaşar savunmasında, ticaret ile uğraştığını dile getirerek, 6 aydır tutuklu olduğunu söyledi.  Duruşma, Yaşar’ın savunması ile devam ediyor.

‘GERÇEKLER ASLA KARANLIKTA KALMAYACAK’

Davanın ilk duruşması öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Çok sayıda gazetecinin katıldığı açıklamayı Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan yaptı.

Gazetenin altı çalışanının mesleki faaliyetlerinden ötürü 6 aydır tutuklu olduklarını hatırlatan Boltan, gazetenin Afrin’e ilişkin yaptığı haberlerin gazeteciler hakkında “suç delili” sayıldığını söyledi.

Davada gazetecilik mesleğinin yargılandığını vurgulayan Boltan, son olarak şunları söyledi: “Gerçekler asla karanlıkta kalmayacak, özgür basın susturulamayacak. Tutuklu gazetecilere özgürlük.”

DAVA HAKKINDA

Özgürlükçü Demokrasi gazetesine 28 Mart 2018 tarihinde kayyum atanmış, 8 Temmuz 2018’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile de kapatılmıştı. Kayyum atandıktan sonra yapılan operasyon kapsamında gazetenin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve Yazı İşleri Müdürü İshak Yasul’un da aralarında bulunduğu 6 gazeteci tutuklanırken, 14 kişi hakkında dava açılmıştı.

İddianamede, 14 gazeteciye “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüt yayınlarını basmak ve yayınlamak” suçlamaları yöneltiliyor.

67 sayfalık iddianamenin 52 sayfası gazetenin Afrin’e yönelik operasyonun başladığı tarihten sonra sayfalarında yer verdiği haberlerden oluşuyor.

İddianamede gazetede editör, yazı işleri müdürü, imtiyaz sahibi, gazete dağıtımcısı, idari ve mali sorumlu olarak çalışmak da suçlama konusu. İddianamede haberler hakkında “sözde haber” ifadesi kullanılması da dikkat çekiyor.

Davada tutuklu olan gazetecilerin isimleri şöyle: İshak Yasul (Yazı İşleri Müdürü), Hicran Urun (Editör), Mehmet Ali Çelebi (Editör), Reyhan Hacıoğlu (Editör), İhsan Yaşar (İmtiyaz Sahibi), Pınar Tarlak (İdari işler).

Tutuksuz yargılanan gazete çalışanları ise şöyle: Davut Uçar, Ersin Çaksu, Fırat Benli, Günay Aksoy, Önder Elaldı, Mizgin Fendik, Ramazan Sola, Yılmaz Yıldız.

Kaynak: Karınca