Özgür Gündem gazetesine destek veren Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu terör örgütü propagandası iddiasıyla tutuklandı.

Eş genel yayın yönetmenleri TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla tutuklanan Özgür Gündem gazetesi, "İnadına dayanışma" manşetiyle çıktı.

Derya Okatan'ın nöbetçi genel yayın yönetmenliğinde hazırlanan manşet haberde, "Saray yargısı nöbetçi yayın yönetmenlerimiz Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'i tutukladı" dendi.

"Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in kelepçeli fotoğrafları, utanç belgeleri olarak tarihe geçti" denen haberde, şu ifadelere yer verildi:

"Bütün bunlardan daha saçma olan ise, böylesi yöntemlerle Özgür Basın’ı susturma fikrinin kendisidir. Bizi bilen bilir. Bugünkü savcılar, hâkimler ve hatta bakanlar ortada yokken biz vardık ve yine gerçekleri yazıyorduk.

Bu gazete, çeyrek asırdır şehitlerle yürürken her zaman dostlarının dayanışması ile yaşadı ve Türkiye’de demokrasi mücadelesi var oldukça da yaşayacak. O kelepçeler, sizin utancınızsa, bizim de onurumuzdur. Bugünkü sabah toplantısında her üçü de masamızda olacak ve biz yine dimdik ayakta duracağız. Hâlâ öğrenemediniz mi bu kadarını?"

NÖBETİ CAN DÜNDAR DEVRALACAK

Özgür Gündem'in 3 Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeninin tutuklanması üzerine bugünkü nöbeti Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar devralacak.

Dündar kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Madem dayanışma suç. Madem fikir kelepçeleniyor. Gün, birlik günüdür. Yarın Özgür Gündem'e nöbete gidiyorum. 'Suç'a ortak olmaya. Dayanışmaya" ifadesini kullandı.

39 GENEL YAYIN YÖNETMENİNE SORUŞTURMA

Çok sayıda Kürt gazetecinin tutuklanması, gazetenin Eş Genel yayın Yönetmeni Eren Keskin’e dava açılması, gazeteye yönelik soruşturma ve dava yağmuru nedeniyle Özgür Gündem tarafından 3 Mayıs'ta Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde ‘Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyası başlatılmıştı. Kampanyaya şimdiye kadar 49 kişi destek verirken, bunların 39'u hakkında soruşturma başlatıldı.

Açılan bu soruşturmaların 6'sı takipsizlik ile sonuçlanırken, açılan 6 soruşturma davaya dönüştü ve son olarak da kampanya katıldıkları için Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu tutuklandı.

Şebnem Korur Fincancı, 30 Mayıs'ta yaptığı genel yayın yönetmenliği deneyimini, "Bugün ilk kez bir gazetenin mutfağına girdim. Yazımı da bu mutfakta bir gazetenin, basın emekçilerinin Pazar günü kavramı olmadığına tanıklık ederken yazıyorum. Yarın Evrensel ile birlikte bir de Özgür Gündem almanızı öneririm" ifadesiyle anlatırken, Erol Önderoğlu da, "Dileyelim ki, Özgür Gündem’e ziyaretimiz, tüm Türkiye medyası bakımından nitelikli, sorgulayan, nesnel gazetecilik arayışı kadar, baskılara karşı dayanışma ve diyalogun geliştirilmesinde bir kıvılcım oluştursun" demişti. 'Hayatında ilk defa genel yayın yönetmenliği yaptığını' vurgulayan Ahmet Nesin de, "Gazeteciliğe 78 yılında başladığıma göre oldukça beklemişim bu keyifli görev için. Ama ne yazık ki bu keyifli görev sadece 1 gün sürecek" diye yazmıştı.

(Kaynak: T24)