Mahkeme kararı ile 16 Ağustos’ta kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek veren akademisyen, gazeteci ve yazarların yargılanmasına bugün başlandı. 

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' yapan gazetecilere açılan davaların ilkinde, hakim savunmanın ek süre talebi üzerine duruşmayı 15 Aralık'a erteledi.

Gazetenin künyesine Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olarak ismini koyan Ayşe Düzkan ile eski Özgür Gündem Eş Genel Yayın Müdürü Hüseyin Aykol ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya'nin yargılandığı davada savunma avukatları ek süre talep etmişti.

Tutuklu İnan Kızılkaya'nın avukatları; binası mühürlenen ve internet sitesi kapatılan gazetenin arşivlerine ulaşamadıklarını, mevcut koşullarda savunma hakkının kısıtlandığını söylemişlerdi.

Talebi kabul eden yargıç, tutuksuz sanıklar Ayşe Düzkan ile Hüseyin Aykol'un duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

Yargıç ayrıca 13. Ağır Ceza mahkemesine ayrı ayrı açılan 'Özgür Gündem dayanışması' davalarının birleştirilmesine de karar verdi.

Dayanışma amaçlı kampanyaya katılarak birer gün Özgür Gündem gazetesine giderek gazetenin künyesine Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olarak isimlerini koyan gazeteci Ayşe Düzkan ile gazeteci Ragıp Duran'ın duruşmaları bugün 13. Ağır Ceza mahkemesindeydi. Ragıp Duran'ın avukatı Fikret İlkiz dosyaların birleştirilmesinin gerekçesine katılmadığını bildirdi.

İki gazeteci de genel yayın yönetmenliği yaptıkları günlerde çıkan Özgür Gündem gazetesinde yer alan haber ve yazılardan dolayı "örgüt propagandası" yapmak iddiası ile suçlanıyorlar.

Düzkan ve Duran ile birlikte, Özgür Gündem gazetesi 16 Ağustos günü kapatıldıktan sonra tutuklanan ve Silivri Cezaevi'nde bulunan, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya ve o sıradaki eş genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol da yargılanıyor.

MESLEK ÖRGÜTLERİ, SENDİKALAR VE KADINLARDAN DESTEK

Bugünkü davayı izleyenler arasında DİSK genel sekreteri Arzu Çerkezoğlu, HDP İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, Avrupa Gazeteciler Federasyonu ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ile Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi uluslararası meslek örgütlerinin temsilcileri de vardı.

Feminist yazar ve gazeteci Ayşe Düzkan'la dayanışmaya gelen bir grup kadın geçen haftanın gündemine oturan kadına şiddet ve taciz konusuna dikkat çekmek için "şort ve dekoltelerimizle geldik" dediler.

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri'ne açılan davalar bu hafta, 22 Eylül'de DİSK Basın-İş sendikası Genel Başkanı Faruk Eren ve 29 Eylül'de gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile devam edecek.

Ekim ayında ise Celal Başlangıç, Fehim Işık, Yıldırım Türker, Ayşe Batumlu, İhsan Çaralan, Murat Çelikkan ve Beyza Üstün hakkında açılan davaların ilk duruşmaları görülecek.

Yeni açılan davalar için Kasım ve Aralık ayları içinde tarih verilmeye başlandı.

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü gazetenin hemen her sayısına açılan davalar karşısında dayanışma amacıyla başlatılmış ve 100 civarında gazeteci ve aydın Özgür Gündem gazetesine birer gün sembolik yayın yönetmenliği yapmıştı.

Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından, yazar Aslı Erdoğan ve dil bilimci eleştirmen Necmiye Alpay ile gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Bilir (Zana) Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya da geçtiğimiz haftalarda tutuklandılar.

KAÇ KİŞİ, KAÇ DAVA, KAÇ SORUŞTURMA?

Şu ana kadar Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenmiş 100 gazeteci ve aydından 20'si hakkında dava açıldı.

Kampanyaya destek verenlerden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin tutuklanmış, bir süre cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Öte yandan haklarında soruşturma açılan isimlerden bugüne kadar 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri hakkında halen yeni soruşturmalar açılıyor.

Haklarında soruşturma açılıp savcılığa ifade vermeye çağrılan gazetecilerin isimleri ise şöyle:

Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanları Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan, Hasan Cemal, Aydın Engin, Şeyhmus Diken, Derya Okatan, Murat Uyurkulak, Said Sefaoğlu, Faruk Balıkçı, Tuğrul Eryılmaz, Mehmet Güç, Nadire Mater, Kumru Başer, Kemal Can, Necmiye Alpay, Jülide Kural, Deniz Türkali, Çilem Küçükkeleş, H. Hayri Şanlı, Veysi Altay.

(Kaynak: BBC)