Siyasi partilerden bağımsız, tarafsız ve gönüllü insanların bir araya gelmesiyle kurulan dernek Oy ve Ötesi yerel seçimlere günler kala daha fazla gönüllü gözlemciye ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Oy ve Ötesi, Türkiye’de katılımcı demokrasi anlayışını artırmayı hedefliyor.

T3 uygulamasını da isteyen herkes kullanarak tutanaklarını Oy ve Ötesi’ne gönderebilecek.

Cumhuriyet gazetesinden İlayda Kaya’nın sorularını yanıtlayan Oy ve Ötesi YK Üyesi ve Basın Sözcüsü Mustafa Köksalan, “Oy ve Ötesi gönüllüsü olmak için tek yapılması gereken oyveotesi.org adresinden kayıt yaptırmak. Bugün saat 23.59’a kadar kayıtlarımız açık” diyor.

‘TOPLAM GÖNÜLLÜ SAYISI 250 BİNİ AŞTI’

Oy ve Ötesi’nin kaç gönüllüsü var? Yerel seçimlerde son başvuru ne zaman?

Katıldığı bu ilk seçimde farklı görüşlerde 30 bin kişiyi ‘sandık ve seçim güvenliği’ için İstanbul’da bir araya getirmeyi başarmış ve bu başarısı ile kamuoyunda büyük ilgi uyandırmıştır.

Kamuoyunun Oy ve Ötesi’ne olan ilgisi o kadar büyük olmuştur ki, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde dernek, 81 ile yayılabilmiş ve teknolojinin altyapısı ile her ilden sandık sonuç tutanağı toplayabilmiştir.

Toplam gönüllü sayısı 250.000’i aşmıştır. 31 Mart 2019 Yerel seçimleri derneğin gönüllü sandık gözlemciliği organizasyonu yapacağı sekizinci seçim olacaktır. Oy ve Ötesi gönüllüsü olmak için tek yapılması gereken bugün saat 23.59’a kadar oyveotesi.org adresine girip kayıt yaptırmak.

‘GÖNÜLLÜLERİMİZE SANDIK BAŞINDA DESTEK OLUYORUZ’

Süreciniz nasıl işliyor? Eğitimler veriyor musunuz?

Oy ve Ötesi eğitimleri dinamik eğitimlerdir; eğitmen gönüllülerimiz eğitimleri her seçimde bir önceki seçimde edinen tecrübelerle yenilerler. Eğitimlerimizde, seçim mevzuatını gönüllülerimize kolay ve eğlenceli bir şekilde anlatmayı hedeflemekteyiz. Yüz yüze eğitimlerimiz olduğu gibi online eğitimlerimizde bulunmaktadır. Sandık başına müşahit gönderme hakkı siyasi partilere ait bir haktır. Oy ve Ötesi gönüllülerini eğitir, müşahit kartı almaları için siyasi partilere yönlendirir. Teknolojik altyapımız ve seçim günü kurduğumuz çağrı merkezimiz ile gönüllülerimize sandık başında destek oluyoruz.

‘HERKES T3 UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREBİLİR’

“Türkiye Tutanak Teyit (T3)” sistemi nedir?

Seçim günü sandık başlarında bulunan Oy ve Ötesi gönüllüleri sayım sonrasında aldıkları ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının bir fotoğrafını T3 Tutanak Gönder uygulamasını ile T3 sistemine gönderirler. Bu sistem yine Oy ve Ötesi gönüllülerinin geliştirdiği bir sistem olup sistemimize ulaşan ‘sandık sonuç tutanakları’ ile ‘resmi seçim sonuçlarını’ karşılaştırır. Oy ve Ötesi karşılaştırma sonrası bulunan tutarsız tutanakları kamuoyu ve siyasi partilerle paylaşır. Herkes, T3 Tutanak Gönder uygulamasını uygulama mağazalarından ücretsiz indirerek bize gönderebilir.