Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ÖSO birlikleri, Afrin kent merkezinde bulunan Demirci Kawa heykelini iş makineleri ile devirdi.

Suriye Demokratik Güçleri, Whatsapp'taki açıklama grubunda, “Heykelin devrilmesinin Kürt halklarının tarih ve kültürüne yönelik bir saldırı olduğunu” belirtti.

ÖSO mensupları sosyal medya hesaplarından devrilme anının videosunu yayımlarken Reuters haber ajansı da heykelin devrilmesini görüntüledi.

Kürtlerin Newroz Bayramı'yla özdeşleştirdiği Demirci Kawa'nın hikayesi, Orta Doğu'daki mitolojik efsaneler arasında yer alıyor.

TSK’DAN DEMİR KAWA HEYKELİNE DAİR AÇIKLAMA

TSK’nın açıklamasından, “Afrin harekâtının başlangıcından itibaren, harekât alanında bulunan dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının hedefleri arasında bulunmamaktadır. Sivil/masum kişilerin hayatı, çevre, tarihi eserler ve dini/kültürel yapılar Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmazdır. Bu hususlara ilave olarak, Hava Kuvvetlerimiz ve Kara ateş destek vasıtalarımız tarafından, uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır” denildi.

SOHR: İKİ AY İÇİNDE 1500’DEN FAZLA YPG, 400’DEN FAZLA ÖSO MENSUBU ÖLDÜ

İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi (SOHR) Afrin Harekatı kapsamında yaşanan çatışmalarda, bugüne kadar 1500’den fazla YPG, 400’den fazla ÖSO mensubu hayatını kaybettiğini belirtti.

SOHR, ölümlerin büyük bölümünün hava operasyonları ya da havan topu saldırıları nedeniyle yaşandığını bildirdi.

Türkiye, YPG ve SOHR gibi kurumların, çatışmalardan hayatını kaybedenlerin sayılarıyla ilgili yaptığı açıklamalarda önemli farklılık bulunuyor.

BİNALARA TÜRK BAYRAKLARI VE ÖSO BAYRAKLARI ASILDI

Öte yandan, Afrin'den sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntülerde, binalara Türk bayrakları ve ÖSO'nun kullandığı üç yeşil yıldızlık Suriye bayrağının asıldığı görüldü.