Başbakanlık, 4 Aralık’ta bir genelge yayımlayarak kamu kurumlarını uyardı. Genelgede, Osmanlı Ocakları Derneği olarak bilinen bir derneğin, Sayın Cumhurbaşkanımız’dan ‘özel ve ayrıcalıklı bir himaye’ gördükleri gibi hak etmedikleri bir itibar ve desteği toplum nezdinde sağlamayı hedefledikleri, bunun haksız ve kişisel çıkarlar sağlamaya yönelik kullanılmaya çalışıldığı bilgisi edinilmiştir. Osmanlı Ocakları Derneği isimli dernek başta olmak üzere, hiçbir art niyetli kişi veya sivil toplum kuruluşunun özel olarak desteklenmesi veya himaye edilmesi mümkün değildir” denildi.

Habertürk Gazetesi'nden Aykut Yılmaz'ın haberine göre, genelgenin gündeme gelmesinin ardından, Balıkesir’de 200, Manisa’da 400, Batman’da ise 2 bin kişi Osmanlı Ocakları üyeliğinden istifa etti. Son olarak, Osmanlı Ocakları’nın Karadeniz 1. Bölge Başkanı Celal Karadaş da görevinden ayrıldı.

‘AYNI YANLIŞLAR SÜRÜYOR’

Karadaş, istifa dilekçesinde, “ocak yönetiminin, kendine çekidüzen vermek yerine, aynı yanlışlara devam ettiğini” belirtti. Osmanlı Ocakları’ndaki bu durumdan rahatsız olan ve“Osmanlı” isminin yıpratıldığını düşünenlerin 81 ilde ve ilçelerde yeni bir yapılanmaya gittiğini açıklayan Karadaş, “Cumhurbaşkanı’mızı seviyoruz. Onun isminin kullanılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

‘BÖYLE BİR ŞEY HİÇ OLMAMIŞTI’

Başbakanlığın genelgesi hakkında da konuşan Karadaş, “Ortada devletin bir tespiti var. Devlet bunu istihbarat birimlerine dayanarak söylemiştir. Aleni olarak daha önce böyle bir genelge hiçbir dernek için yayımlanmadı. Genelgeye rağmen siz aynı pişkinlikle bazı şeyleri söylüyorsanız, bu yanlış. ‘Osmanlı’ adı yıpratılmamalı” dedi.

Yeni kurulacak derneğin isim çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Karadaş, “Yeni isimde, ‘ocak’ kelimesi olmayacak ama ‘Osmanlı’ olacak” ifadesini kullandı.