16 kişi hakkında Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yaklaşık 16 ay sonra tamamlanan iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Anadolu Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve Memet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 isimin yargılanacağı davanın ilk duruşması 24 Haziran'da Silivri'de yapılacak. Duruşmalar hafta boyunca sürecek.

Öte yandan 490 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ve 109 gündür tutuklu bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi Çalışanı Yiğit Aksakoğlu’nun tutukluluk durumuna yapılan itirazı reddetti.

Kavala ve Aksakoğlu hakkındaki tutukluluğa devam kararının gerekçesinde sanıkların yurt dışına kaçma ihtimali, kuvvetli suç şüphesi ve ifadelerinin alınmamış olması gösterildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 657 sayfalık iddianamede, Kavala'nın yanı sıra şüpheli olarak Memet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı, Can Dündar, Ayşe Pınar Alabora, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay, Şerafettin Can Atalay ve Tayfun Kahraman da yer alıyor.

16 isim için "Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs" ve "Gezi olaylarını finanse etmek" suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, 746 müşteki bulunuyor.

İddianamede Yiğit Aksakoğlu ve Osman Kavala’nın halen tutuklu bulunduğu hatırlatılırken; yurt dışında bulunan 6 kişi hakkında da yakalama kararı olduğu kaydedildi.

Savcılık iddianamesinde, şüphelilerin tamamının 'terör suçlusu' olduğu ileri sürüldükten sonra “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs ettikleri, oluşan bu ortamda dış ülke örneklerinde olduğu üzere en iyi ihtimalle hükümeti istifaya ve erken seçime zorlamak istedikleri, bu ihtimalin gerçekleşmemesi halinde ise bu defa Suriye ve Mısır örneklerinde olduğu üzere iç savaş ve darbe ortamına zemin hazırlamak gayretinde oldukları, bu yönde FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün daha sonrasında da tecrübe edileceği üzere benzer girişimlerde bulunduğu, Gezi kalkışmasının başarısız biçimde nihayete ermesi sonrasında bu defa FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün aynı hedefe ulaşmak maksadıyla sahneye çıktığı, açıklanan gerekçelerle de şüphelilerin dosya içerisinde mevcut tüm deliller uyarınca atılı suçları işledikleri anlaşılmıştır” denildi. Dava şüphelileri, Gezi sürecinde İstanbul dışındaki tüm eylemlerden de sorumlu tutuldu.

Şüpheliler, Türk Ceza Kanunu'nun şu maddeleriyle suçlanıyor:

Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya Veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme,

Mala Zarar Verme, Nitelikli Mala Zarar Verme,

Tehlikeli Maddelerin İzinsiz Olarak Bulundurulması Veya El Değiştirmesi,

İbadethanelere Ve Mezarlıklara Zarar Verme,

6136 Sayılı Yasaya Muhalefet, Nitelikli Yağma, Nitelikli Yaralama,

2863 Sayılı Yasaya Muhalefet

Kaynak: T24