Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Osman Baydemir, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin yılın gazetecileri ödül töreninde yaptığı konuşmada Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen gazetelerin yayınladığı haberle ilgili açıklamalarda bulundu.

Zaman gazetesi ve bazı yayın organlarında Baydemir’in bir sokakta çekilmiş fotoğrafı “KCK binasına girerken” yorumuyla verilmişti. Gazete, fotoğrafın Baydemir’in KCK binasına mahkeme olmak üzere girdiği sırada çekildiğini iddia etmişti.

Zor ve zahmetli bir dönemden geçildiğini belirten Baydemir bunun basın alanına da yansıdığı söyledi. Özellikle kaotik dönemlerde medyanın tutumunun toplumsal barışa giden yolda ışık olması gerektiğini belirten Baydemir, “Hükümet kendine biat etmeyen herkesi bir şekilde cezalandırıyor. Bu cezalandırma; kolluğuyla, yargısıyla, medyasıyla ve bütün kurum ve kuruluşların eş güdümüyle yapılıyor” dedi.

‘BENİ LİME LİME DE ETSENİZ KENDİMİ KULLANDIRTMAM’

Zaman, Yeni Şafak, Bugün ve benzeri gazetelerin manşetlerinde kendisi ile ilgili çıkan haberlere değinen Baydemir, “Benim üzerimden KCK operasyonları meşru ve haklı gösterilmeye çalışıyor. Kusura bakmayın ama beni lime lime de etseniz kendimi kullandırtmam. Cumhuriyet savcıları tarafından bugüne kadar belki bin tane soruşturma açıldı. Mahkemelerde yüzlerce kez yargılandım. O zaman da seçilmiş belediye başkanıydım. Birçok belediye başkanı arkadaşım, meclis üyesi arkadaşım tutuklu bulunuyor. Bugüne kadar halkın iradesine hürmet göstermediniz. Yaptığınız iki yüzlü politikadır. Basın ilkeleri ve ahlakı çerçevesinde bu iki yüzlü politika ve manşetler ders kitaplarında kötü haber örnekleri olarak yerini alacaktır. Yakın gelecekte üniversite öğrencileri bu örnekleri okuyarak meslek hayatlarına başlayacağı inancını taşıyorum. 

‘BU, ŞAHSIMA YÖNELİK TEHDİTTİR’

Servis edilen bu haberlerle halkın kendilerine olan güveninde zedeleme hedeflendiğini belirten Baydemir, “Toplumdaki itibarımız zayıflatılarak tutuklamanın psikolojik alt yapısı hazırlanıyor. Bu aynı zamanda şahsıma yönelik bir tehdittir. Şahsıma yönelik tehdit; tutuklama ve görevden almayla da sınırlı değildir. İki yıl içinde 6 kez şahsıma suikast yapılacağına dair resmi tebligatlar aldım. Adeta her gece uyurken “Bu gece evden alınacak mıyım?”; sabah belediyeye giderken “Bugün suikasta uğrayacak mıyım?” duygusu yaşatılmaya çalışılıyor. Bununla teslim almaya çalışılıyor. Teslim olmayacağım.”

‘ZALİME TESLİM OLMAYACAĞIM’

Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü:

Rabbim ve halkımın huzurunda yeminler olsun ki; Zulüm kimden gelirse gelsin zalime teslim olmayacağım. Halkıma ve halkımın özgürlük, eşitlik, adalet, onurlu barış ve birlikte yaşam değerlerine asla sırtımı dönmeyeceğim. Her şart ve koşulda savunucusu olacağım.

‘SERVİS EDİLEN HABER POLİSİN KALEMİNDEN ÇIKTI’

Bugünkü AKP medyasında yer alan “servis haber” tek kalemden çıkmıştır. Polisin yazdığı metne her gazete kendi muhabirinin imzasını kullanmıştır. Bu boyutunun tartışmasını iletişim fakültelerine, araştırmacılara, basın meslek örgütlerine ve sizlere bırakıyorum.

‘ZULÜM ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Bu haberlerle Türkiye kamuoyunun vicdanı ve duyarlılığı hedefleniyor. Bu şekilde Kürt seçilmiş ve legal siyaset yapan aktörlerine uygulanan zulüm örtülmeye çalışılıyor. Gerçeklerle Türkiye kamuoyu vicdanı arasında duvar örülüyor.

‘KİRLENMEDİK VE KİRLENMEYECEĞİZ’

Herkes çok iyi bilsin ki bu coğrafyadaki her belediye başkanı ve idareci çatışma ortamının kendine münhasır ağırlığını ve zorluğunu yaşar. Bunun yanı sıra bizler; kolluk, cumhuriyet savcıları ve mülkiye müfettişlerinin kıskacı içerisinde halkına karşı mahcup olmamanın, hizmet üretmenin, ‘onurlu bir barış olsun, insanlar yaşamını yitirmesin’, ‘sorunlar müzakere ile çözülsün’ çabasını sürdürüyoruz. Evet bu çaba zorludur ama onurludur. Her şeye rağmen kirlenmedik ve kirlenmeyeceğiz.

MEDYAYA ÇAĞRI; KİRLENMEYİN, KİRLETMEYİN

Söz konusu manşetleri atan gazetelere ve medyaya çağrım; vicdanınızın kirlenmesine ve kirletilmesine izin vermeyin. Kirlenmeyin, kirletmeyin... Tam da bu noktada iyi örneklerin ödüllendirildiği bu töreni önemsiyor, büyük değer biçiyorum. Kentimizin konuğu olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu başkan ve yöneticilerini, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetimizi, ödül alan gazeteci arkadaşlarımı tebrik ediyorum.