BDP milletvekili Tuncel, Devlet Bakanı Arınç'ın "örtülü ödenekten Alevi örgütlerine para aktarıldı" iddiasına ilişkin verdiği soru önergesinde, "hangi örgütlere para aktarıldığını" sordu. Ayrıca, örtülü ödeneğin AKP ve önceki dönemlerde nerelere harcandığının açıklanıp açıklanmayacağını sordu.

ANKARA- BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Devlet Bakanı Bülent Arınç'ın Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde Alevi örgütlerine örtülü ödenekten para aktarıldığı iddialarına ilişkin Arınç'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Türkiye'de yıllardır örtülü ödenek bütçesinin nerelere, kimlere aktarıldığı konusunun tartışıldığını belirten Tuncel, sadece Başbakan'ın bilgisi dahilinde harcanan, denetlenmesi özel kanunla yasaklanan ve şeffaf olmayan bu bütçenin toplumsal muhalefetin bastırılması amacıyla kullanıldığını ifade etti.

Örtülüğü ödeneğin, özellikle 90'lı yıllarda Kürt muhalefeti ile Aleviler ve diğer toplumsal kesimlerin muhalefetini kırmak için kullanıldığını hatırlatan Tuncel, "Ancak bugüne kadar bu bütçenin kimlerin hesabına, ne amaçla aktarıldığı net bir şekilde dile getirilmemiştir. Halkın ödediği vergilerle oluşturulan örtülü ödeneğin toplumdan gizlenerek, toplumdaki demokratik mücadeleyi ve farklılıkları yok etmek amaçlı kullanılması bir devlet için kabul edilemez" dedi.

BDP'li Tuncel, bir an önce örtülü ödenek uygulamasının kaldırılmasını, şimdiye kadar yapılan ödemelerin açıklanmasını ve şeffaflık çerçevesinde gerekli incelemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

"Yakın zamanda ilk defa bir bakanın ifadelerinden örtülü ödeneğin Alevilerin muhalefetini bastırmak amaçlı kullanıldığı kamuoyuna yansımıştır" diyen Sebahat Tuncel, Devlet Bakanı Arınç'ın eski Başbakan Tansu Çiller döneminde bazı Alevi örgütlerine örtülü ödenekten para aktarıldığı iddiasını hatırlattı.

Tuncel, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Hüseyin Mat'ın, "Tansu Çiller döneminde bazı Alevi örgütlerine para teklif edildi ve parayı alan Alevi örgütleri de bunun karşısında susmuşlardır" açıklamasını da aktararak, şöyle dedi:

"Yıllardır Alevi yurttaşların hak ve özgürlükleri için mücadele eden Alevi örgütlerini zan altında bırakan bu iddialar netleştirilmelidir ve örtülü ödenekten para aktarılan kişi ve kurumlar ortaya çıkarılmalıdır."

ETHA