Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 28 Temmuz'da Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanunla, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanun yayınlandıktan sonra sosyal medyada, “Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!” diye tepki gösterdi.

Çok sayıda CHP yöneticisi ve milletvekili ile diğer muhalefet partilerinden de düzenlemeye tepki gösterildi.

Diken'den Ayşegül Kasap'ın haberine göre, 17 Temmuz’da Meclis’ten geçen ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Meclis’te 284 kabule karşı 50 ret oyuyla geçti. İYİ Parti’den oylamaya katılanlar ‘kabul’ oyu verdi.

EVET DİYEN İYİ PARTİLİLER

İYİ Parti’de kabul oyu verenler şöyle: Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Eskişehir Milletvekili Ersan Kabukcuoğlu, Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Aksaray Milletvekili Ayhan Erel.

KANUNDA NELER VAR?

Kanuna göre, kültür ve turizm gelişme bölgeleri dışında kalan orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yatırıma açılacak bölgenin yeri ve sınırlarına ise tek bir isim karar verecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan. Belirlenen alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.

İşleyişte belediyelerin baypas edildiği kanuna göre milli parklar içinde konaklama tesisi kurma ve yat limanı tesislerinin ruhsatlandırılma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek. Bunun yanı sıra tesis kurulacak alanlarda Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporu aranmayacak. Kanunda ilgili madde hakkında şöyle deniyor:

“Kararı verilen yatırımlar hakkında, yatırımın gerçekleşmesi için alınması gereken tüm izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir."

ALGEDİK: TALİ KOMİSYONLAR TOPLANMADI BİLE

Gazete Duvar yazarı Önder Algedik de, bugün yayınlanan 'Meclis’in yasama karnesi – Kanunlar ve illüzyonlar' başlıklı yazısında, yasanın sürecine yer verdi. Algedik, şöyle dedi:

"Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye 30 Mart 2021’de geldi. Meclis başkanı iki tali bir esas komisyona gönderdi. Esas komisyon Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu iken çevre komisyonuna hiç gitmedi. Tali komisyonlar toplanmadı bile. 6 Nisan’da komisyon toplantısı sonrasında 12 Nisan’da esas komisyon 132 sayfalık raporunu teslim etti. Rapor 97 gün Meclis'te bekledi. 17 Temmuz Cumartesi günü başlayan 24 saat 23 dakikalık meclis oturumun son altı saatinde bu kanun teklifi görüşmeleri başladı. İktidar haftalarca kanunu bekletmiş, ama kanun geçmeden de Meclis'i tatile göndermek istememişti. Öğlen 14.23’de yapılan oylamaya sadece 336 vekil katıldı. Katılanların yüzde 85’inin KABUL oyu ile teklif geçti.

Kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinden tam on gün sonra Resmî Gazete’de yayımlandığı gün yangınlar da peşi sıra gelmeye başladı. Bu sefer çok can acıttı."