Emanuela Orlandi ismi, sadece İtalya'da değil ülkemizde de oldukça yakından tanınan bir isim. 1981 yılında Ağca'nın Papa'ya suikast girişimi başarısız olmuş ve Ağca yakalanmıştı. O zaman ki iddialar arasında Orlandi'nin, Mehmet Ali Ağca'nın serbest bırakılması için ülkücüler tarafından kaçırıldığı da vardı. Olaydan tam 29 yıl sonra bir Vatikan rahibinin açıklamaları adeta bomba etkisi yarattı.

 

İtalya 85 yaşındaki rahip Gabriel Amorth'un açıklamalarıyla sarsıldı. Geçtiğimiz hafta içinde gelen isimsiz bir ihbarla gangster Enrico De Pedis'in mezarının açılarak incelenmesi başlamıştı. Bir televizyon programına gelen ihbarda eğer eski gangsterin mezarı açılırsa 29 senelik bir sırrın da ortaya çıkacağı söyleniyordu.

 

Bu sır 1983 yılında henüz 15 yaşındayken kaybolan Vatikan vatandaşı Emanuela Orlandi'nin akıbetiydi. İhbarı değerlendiren polis ve adli tıp uzmanları mezardan topladıkları kemik örneklerini inceledikten sonra buluntuların gerçekten de genç kıza ait olduğunu ispatladılar.

 

Tam da bu olaylar yaşanırken 85 yaşında rahip Gabriel Amorth'un itirafı geldi. Amorth'un itirafları hiç de yenilir yutulur cinsten değil. Amorth'a göre Orlandi Vatikan tarafından seks partilerinde kullanılmak için kaçırılmıştı.

 

Rahip yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Bu cinsel güdülerle işlenmiş bir suçtu. Hayatını kaybeden Vatikan arşivcisi Simeone Duca, Vatikan askerlerinin de yardımıyla, bu tür partilerde toplanacak kızları bulması için görevlendirilirdi. Emanuela'nın da bu kadere kurban gittiğini düşünüyorum. Kızın diğer ülkelerin vatandaşları tarafından kaçırıldığı türünden iddialara hiç bir zaman inanmamıştım. Bu basit olarak bir kızın seks amaçlı kaçırılması, öldürülmesi ve olayın örtbas edilmesidir."

 

Polis kaynakları ise gangster De Pedis'in Orlandi'nin kaçırılmasında parmağı olduğunu düşünüyor. Pedis'in Roma'nın merkezine yakın Sant’Apollinare Bazilikası'ndaki mezarının açılması ve incelenmesi de bizzat Vatikan'dan gelen izin doğrultusunda olmuştu. Yapılan itiraflara ve polisin bulgularına karşı Vatikan'dan henüz bir açıklama yapılmış değil. (Vatan)