“Hayata Dönüş”te Genel Müdür Suat Ertosun, bizzat jandarmadan Çanakkale’ye operasyon talimatı vermiş.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’un bizzat “Hayata Dönüş” operasyonunu koordine ettiği, Ertosun’un, dönemin Jandarma Harekat Başkanı Osman Özbek’in makam odasındaki kriptolu telefondan Çanakkale Cezaevi için operasyon talimatını verdiği ortaya çıktı.

3 mahkumun ve 1 askerin öldüğü, 1 mahkumun kendini yaktığı Çanakkale Cezaevi ile ilgili dava dosyasından çıkan belge, kamuoyunun 11 yıl boyunca yanıltıldığını da ortaya koyuyor.

Operasyonun günler öncesinden planlandığını ve hazırlıklarının haftalar öncesinde yapıldığını ortaya koyan belgelerden en önemlisi, aralarında Operasyon Komutanı Tuğgeneral Kemal Bayalan, Başsavcı Abdülkadir İlhan, İl Jandarma Komutanı Kamil Çil, Emniyet Müdürü Bülent Kenaroğlu’nun da bulunduğu yetkililerin imzasını taşıyan tutanak. Çanakkale Başsavcılığı’nın 17 Aralık tarihli yazısı uyarınca hazırlandığı belirtilen tutanakta şu ifadeler yer alıyor:

İşte o tutanak

“(Çanakkale E Tipi Cezaevi’nde...) Adalet ve İçişleri bakanlığının koordineli olarak yaptıkları istişare sonunda 19 Aralık 2000 günü saat 05.00 sularında cezaevine jandarmadan yardım istenerek girilip İçişleri Bakanlığı’nın 14 Aralık 2000 günlü emri gereğince cezaevine operasyon düzenlenmesi için 18 Aralık 2000 günü saat 19.00 sıralarında Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanlığı makam odasından Adalet Bakanlığı Müsteşarı İhsan Erbaş, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun ve Harekat Başkanı Tümgeneral Osman Özbek, Çanakkale il Jandarma Komutanlığı emniyetli telefonunu arayarak operasyon yapılmasına karar verildiğini bildirmişlerdir. Konu ile ilgili iş bu tutanak emri alanlar tarafından tanzimen imza altına alınmıştır. 18. Aralık 2000 saat 20.30.”

Milliyet