Covid 19 pandemisi nedeniyle dünyanın büyük bir bölümünde insanlar kendilerini evlerine kapatmışken, bu dönemi değerlendirmek isteyen gençler, Fêrgeha Kurdî adıyla bir çalışma başlattı.

Bu çalışma kapsamında Kürtçeyi hiç bilmeyenler ve Kürtçesini geliştirmek isteyenler için eğitim videoları paylaşılacak. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma akşamları Amed saati ile 19.00’da eğitim videolarını yükleyecek olan grup, ilerleyen zamanlarda Youtube ve diğer sosyal medya platformlarından online yayın yapma hazırlıkları olduğunu da söyledi.

Kürtçe eğitimleri verecek olan Gülistan Sürgüt, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Son  2 senedir gönüllü olarak İstanbul Kürt Enstitüsü’nde Kürtçe öğretmenliği yapan Gülistan online Kürtçe eğitimiyle ilgili şunları söyledi:

"Öncelikle Kürtçesini geliştirmek isteyen Kürtler olmak üzere, bir şekilde Kürtçe öğrenmek isteyen ama fırsat bulamayan tüm insanlar için bu projeye başladık. Derslerimiz Kürt alfabesinden başlayıp en ileriki seviyelere kadar devam edecektir.

Bu çalışma ile isteyen herkesin evlerinden Kürtçeyi en kolay şekilde öğrenmesini amaçlamaktayız. Gelişen teknolojik dünyada dil öğrenmede yeni yol ve yöntemlere cevap olmak düşüncesindeyiz. Ve Kürtçe eğitiminin sadece dört duvar arasında değil, imkan ve fırsatların olduğu her yerden verilmesini düşünüyoruz. Bu çalışmayla Kürtçenin yaygınlaşmasını amaçlamaktayız.

Sadece dil üzerine değil ayrıca Kürt kültürü ve tarihiyle ilgili dersleri yakın zamanda izleyicilerimizle paylaşmayı hedefliyoruz. Yine ilerleyen zamanlarda belli periyotlarla online yayınlar yaparak, katılımcılarla daha interaktif çalışmalar planlıyoruz.

Dilin tek başına bir ulus için en önemli mücadele alanı olduğunu belirterek Kürtlerin yaşamlarının her alanında Kürtçe konuşmaları için çağrıda bulunuyorum. Unutmayalım ki bir dil ancak konuşarak, yazarak ve bir sonraki kuşağa aktarılarak canlı kalabilir. Hep birlikte Kürtçeyi gelecek nesillere aktaralım."