Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Meral Beştaş ve BDP Grup  Başkanvekili İdris Baluken, son zamanlarda yaşanan polis şiddetine ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı yaptı. 

DİYARBAKIR'DAKİ OLAYLAR

Toplantıda ilk söz alan Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Diyarbakır’da birkaç gün önce akrep adlı polis aracının ezmesi sonucu yaşamını yitiren Şahin Öner’in ölümünün vahim bir olay olduğunu belirtti. Beştaş, bunun basında işlenmediğine dikkat çekti. “Elinde bomba patladı” biçiminde basında çıkan haberleri eleştiren Beştaş, Diyarbakır valiliği ve emniyet müdürlüğünün ilk dakikalarda araştırma gerçekleştirmeden ve otopsi raporu açıklanmadan yaptıkları açıklamanın kamuoyunu yanıltmaya dönük olduğunu söyledi.

AKP CEZASIZLIK İLE ÇÖZEMEZ’

Şahin Öner’in hayatını kaybetmesinin basit bir olay olmadığına dikkat çeken Beştaş, “Roboski’ye dair bir açıklama yapılmadan her geçen gün tırmanan bir şiddet var. AKP, ‘asit kuyularını açtık, faili meçhullerin hesabını soruyoruz’ diyor. Ancak 2002’den bu yana yaşanan olaylar var. Şahin Öner olayı da Roboski’den bağımsız değil. Son on yılda 70’e yakın insan hayatını kaybetti. Buna dair hazırladığımız rapor var. AKP iktidarı bu ölümlere dair açıklama yapmalı. Failleri koruyup cezasızlık  yöntemini 90’lardan devralarak bu sorun çözülmez. Aksi halde sorumlu hükümettir. Çözüm diye dillendirdikleri açıklamalarına açıklık getirsinler. Olayın açığa çıkmasını engelleyecek politikalarını gözden geçirmelidir” diye konuştu.

'OLAYA İLİŞKİN GÖRGÜ TANIKLARI VAR'

BDP Grup Başkanvekili Baluken ise Şahin Öner ile ilgili hükümet ya da yereldeki hükümet temsilcilerinden  bekledikleri açıklamanın gelmediğine dikkat çekerek, “Olaya ilişkin ihmaller zinciri ve görgü tanıkları var. Şu saat itibariyle de açıklama yapılmış değil. Konuyu meclise taşıdık. Sonuna kadar takipçisi olacağız. Şahin’e ilk acil müdahale nerede yapıldı? Yaralı halde karakola mı götürüldü? Ambulansın karakol önünde uzun süre bekletildiği doğru mu? Bunlar yanıt bekleyen sorulardır” dedi.

'KÜRTLERE YÖNELİK BİR MESAJ MI?'

Baluken’in Nisan ayına kadar BDP kitlesinin eylemsellik ve demokratik haklarını kullanma sürecinde bu olayın Kürtlere yönelik “eğer sokağa çıkarsanız bunu yaparız” şeklinde bir mesaj mı içerdiği konusunda kaygılarının olduğunu ifade etti.

'YENİ SÜRECE DENK DÜŞMEYEN POLİTİKALAR'

Baluken, "cezaevlerinde yaşanan baskı ve sürgünlerin, dışarıdaki tutuklama ve baskıların sürmesinin, Suriye’de hükümetin çetelerle işbirliğine devam etmesinin" yeni sürece denk düşmeyen politikalar olduğunu söyledi.