Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) Karadeniz programı Çorum'da olaysız başlamıştı. Ancak Sinop'ta BDP'li vekiller bir grubun saldırısı nedeniyle 9 saat mahsur kaldıktan sonra ilden ayrılmıştı. Samsun ziyareti sırasında da saldırılar sürünce HDK Giresun, Ordu ve Trabzon ziyaretlerini erteledi.

Sırrı Süreyya Önder, yaşanan gerilimi CNN Türk'te yayınlanan Şirin Payzın'ın sunduğu 360 derece programında değerlendirdi.

Önder'in açıklamalarından satır başları şöyle:

'GELECEKSİZLEŞTİRİLMİŞ ÇOCUKLAR SALDIRIYOR'

"Birçok kişinin başında beyaz bere vardı. Ben Karadeniz halkının bu olayın tarafı olduğuna inanmıyorum. Beyaz bereli arkadaşlar bugün beyaz berelilere kendileri sahip çıkmıyorlar. Bugün süt dökmüş kedi gibiler; şimdi de itiraf üstüne itiraf yapıyorlar. Gladyo yaptı dediler. O çocuklar geleceksizleştirilmiş, o çocuklar iki dakika bunu tefekkür etsinler."

'BİZE SALDIRANLAR ARASINDA ÖRGÜTLÜ OLARAK MHP'LİLER YOK'

"Provokasyon yapan kişileri gördük tespit ettik. Örneğin bunların içinde örgütlü olarak MHP yok. Gittiğimizde MHP il başkanı sağduyu açıklaması yaptı, ama Sinop Belediye Başkanı'nın tehditkar ifadeleri var. Onun dışında işsiz güçsüz insanlar taşındı. Bu bölgeyi oksitlediler."

'BARIŞ ÜÇ BEŞ ÇAPULCUNUN HÖT ZÖTÜYLE KESİLMEZ'

"Biz Ordu, Giresun ve Trabzon'daki bileşenlerimizle görüştük ve biz halkla STK'larla barış meselesini görüşmek, itirazlarını dinlemek biz de barış sürecini durduğumuz yerde anlatmak istedik. Biz de birinci elden dinlemek için geldik. Barış üç beş çapulcunun höt zötüyle kesilecek değildir. Bugün gelinen noktada halkla aramızda bir koruma duvarı oluşuyor. Ben inanıyorum ki Sinop halkı özür dileyecek ve bizi tekrar çağıracak. Samsun halkı da değişik siyasetçiler de bu sürecin sonunda bizi yine misafir edecekler."