Şırnak’ın Uludere ilçesinde F-16’lardan atılan bombalarla yaşamını yitiren 34 köylünün aileleri, aldıkları ortak bir kararla saldırının failleri bulunana kadar kendilerine ödenecek tazminatı almayacaklarını açıkladı. Aileler adına Radikal’e konuşan Ubeydullah Encü ve Zeki Tosun, “Önce çocuklarımızın failleri bulunsun. Sonra tazminat meselesini bizimle görüşsünler” dedi. Aileler, köylerde herkesin fakir oldugunu, devletin ödeyeceği paranın da kendileri için büyük bir miktar olduğunu belirterek, “Ama acımız daha büyük” diye konuştular. Şırnak Valiliği’nden ise konuyla ilgili yorum yapılmadı.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu, Gülyazı ve Tarlabaşı köylülerinden oluşan bir grup kaçakçının savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülmesi sonrasında AK Parti hükümeti 123 biner TL tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Ancak öldürülen kaçakçıların aileleri kendilerine ödenmesi planlanan bu parayı olayın failleri yakalanana kadar almamaya karar verdi.

‘Acımız daha büyük’
Saldırıda 12 yaşındaki çocuğu Mehmet Encü’yü kaybeden Ubeydullah Encü, “Hepimiz fakir insanlarız. Zengin olsak 50 TL için kaçağa gitmeyiz. Bu para gerçekten büyük bizim için. Ama acımız daha büyük” dedi. “Neticede bu paraya ihtiyacı olan insanlarız” diyen Encü şöyle devam etti: “Ama acımız paradan daha büyük. Bu yüzden önce faillerin bulunmasını istiyoruz. Sonra tazminat vereceklerse onunla ilgili de konuşuruz.” Yine saldırıda öldürülenlerden 23 yaşındaki Mehmet Ali Tosun’un babası Zeki Tosun 30 anne ve baba ile bir kardeş adına konuştuklarını ifade etti ve Ortasu Köyü’nde 10, Gülyazı’da 13, Tarlabaşı’nda ise 11 ölü verdiklerini hatırlattı. Tosun, “Şırnak Valiliği tarafından arandıklarını, gelip bir kâğıt imzaladıkları takdirde kendilerine tazminatın verileceği konusunda bilgilendirildiklerini” belirtti. Tosun, “Ancak bütün anne ve babalar bu paradan önce faillerin bulunmasını istiyoruz. Tazminat verilecekse failler bulunduktan sonra verilsin” dedi.