Aralarında ölüm orucunda bulunan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in de bulunduğu 7 kişi İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı.

Duruşma öncesi İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen grup üyeleri ve dinleyicilerinin açıklamasında, “Türkülerini daha özgürce söylemek için direniyorlar. 10 defa çalışma yürüttüğümüz kültür merkezi basıldı, enstrümanlarımız kırıldı, arkadaşlarımız vur emri ile arandı, konserlerimiz yasaklanır hale geldi, hakkımızda birden fazla dosya açıldı. Bugünün Türkiyesi’nde misyonumuzu biliyoruz. Bizler halk için sanat anlayışımızla onurlu bir namusun simgesiyiz. Kavganın tam ortasında olmaktan geri durmuyoruz. Göstermelik delillerle İbrahim, Helin tutsak edildi” dedi.

Hakim karşısına çıkan Grup Yorum üyesi İbrahim Çiftçi, "242 gündür ölüm orucundayım. Adalet istiyorum, halk sanatçısı olarak yaşamak istiyorum. Bir kez daha bu salona gelebilir miyim, bu mahkemeyi izlemeye gelen dostlarım tekrar beni görebilir mi bilemiyorum. Ben ölmeyi değil yaşamayı istiyorum. Bizim katilimiz olmayın. Kimsenin ölümüne izin vermeyin, yaşatın. Bu adaletsizliğe boyun eğemeyiz" dedi.

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, “ölüm orucu eyleminin 240. gününde olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek özetle şunları söyledi:

‘BİR DAHA GELEBİLİR MİYİM BİLMİYORUM’

Öncelikle 242 gündür ölüm orucundayım adalet istiyorum, halk sanatçısı olarak yaşamak istiyorum. Bize dava dosyası Salı günü geldi, 1000 sayfa. İncelemek mümkün değil. Savunmamızı istediğimiz gibi hazırlamadık. Asıl savunma için süre istiyorum ancak buraya kadar geldim. Bir kez daha bu salona tekrar gelebilir miyim bu mahkemeyi izlemeye gelen dostlarım tekrar beni görebilir mi bunu bilemiyorum. Ölebilirim, sakat kalabilirim, hafızamı kaybedebilirim. O yüzden, bazı şeyler söylemek istiyorum sizden de bir rica ediyorum sesim sağlığım buna el veriyor dura dura konuşmak zorundayım sonuna kadar dinlemenizi istiyorum.

‘BELKİ BİR TURŞU SUYU İÇERDİK’

Bugün 14 Şubat, Sevgililer Günü kutlamayız ama bugün evlilik yıldönümümüz.  Eşimle birlikte yargılanıyordum, dosyaları ayırdılar. O bugün buraya gelemedi, göremedim onu. Dışarıda olsaydık yoksul halk çocukları olarak belki bir turşu suyu içme fırsatımız olurdu ama bu da elimizden alındı. Evliliğimizin beş yılının dört yılı hapishanelerde geçti, lanet olsun.

‘ÖLMEYİ DEĞİL YAŞAMAYI İSTİYORUM’

Ben ölmeyi değil yaşamayı istiyorum. Bas gitarımı çalmak, arkadaşlarımın yanına gitmek istiyorum. Gizli tanıklar son bulsun. Bizler sanatımızı yapalım. Bizim sanatımızın karşısına ağır silahlarla çıkılmasın. Sanatımızın karşısına sanat koyamayanlar ağır silahlarla karşımıza çıkıyorlar. Pir Sultan, Ruhi Su, Yılmaz Güney yaşıyor hepsi zamanında ki iktidarlardan hakimlerden çok çektiler. Şimdi biz de çekiyoruz. Çektirmeyin. Çünkü şimdi onları dinliyor herkes. Grup Yorum bugünün Pir Sultan’ıdır. Biz onlardan güç alıyoruz başka bir şey değil. Bizim katilimiz olmayın. Kimsenin ölümüne izin vermeyin yaşatın. Bu adaletsizliğe boyun eğemeyiz. Eğer düşmansanız bize sizler için bile direniyoruz biz. Sizden öncekilerin yaşadığı adaletsizlikleri yaşamayın.

EMEL YEŞİLIRMAK: KATLEDİLMEMİZE ZEMİN HAZIRLANDI

İbrahim Gökçek’ten sonra Emel Yeşilırmak savunmasına başladı. Yeşilırmak, “Soma’da 301 madencinin öldürülmesinden sonra yapılacak bir etkinliğe davet edildik. Buna katıldıktan sonra hakkımızda yakalama kararı çıkarıldı” diyerek sözlerine başladı.

Yeşilırmak, şunları kaydetti:

“Ben başıma ödül konulduğunu öğrendim. Hak mücadelesine destek olmanın neresi suç? Ablam Gülçin Sönmez tehdit aldı. Terör listelerinde fotoğraflarım yayınladı. Katledilmemize zemin hazırlandı. Mahkeme de suçlu bulundum tutuklandım. Okmeydanı’ndan buraya gelmem 10 defa vurulmam demek. Uyduruk bu liste her şeyden değerli olacak ki savcı, “Bu bir mesaj” diyerek sorgusuz sualsiz tutukluyum. Bizi canımızla tehdit ettiler. Ama halkımız bizi sahiplendi. Yaşananları unutmayacağız. İddianameye arşiv kaydı koymuşsunuz benim dosyam hak talepleridir. Savcı dosyayı kabarık göstermek için her dosyayı iki kere yazmıştır. Bana gülümseyerek 1 Mayıs’a katıldım diye 5 yıl ceza verdiniz. İddianamede yasal tavır dergisi var, kitap fuarında bile karşınıza çıkmıştır. Yasa dışı değil. Grup Yorum bugün konser sahnesinde değil direniş sahnesinde. Eriyen bedenlere tanık olanların gözü bizim üzerimizde. Bir suçum yok, tahliyemizi talep ediyoruz.”

Kaynak: Bianet