Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Adalet Bakanlığı’nda yapılan görüşme heyetinde yer alan Ankara Barosu’ndan avukat Doğan Erkan, Bakanlığının randevu vermesinin olumlu olduğunu belirterek, Bakanlık yetkililerinin kendilerine ‘biz ölmelerini istemeyiz’ dediğini aktardı.

Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda bulunan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuyla ilgili Adalet Bakanlığı’nda yapılan görüşme sona erdi. Eski milletvekili hukukçu Hüseyin Aygün, Ankara Barosu’ndan Doğan Erkan ve Ertuğrul Cem Cihan ile beraber bugün ölüm orucundaki avukatların durumuyla ilgili Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

Görüşme sonrası Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ulaştığı heyette yer alan Ankara Barosu’ndan Doğan Erkan, görüşmeye dair “Çok bir gelişme yok. Olumsuz da değil görüşme. Bu süreçte görüşme bir olumlu adım olarak düşünüyoruz. Yargıya itikal etmişti konu, görüşmede ‘yargıya karışamayız dediler.’ Bizde zaten Yargıtay’a bu dosyaya hiçbir müdahale olmamasını talep ettik dedik. Adalet Bakanlığının bu dosyaya kimsenin etki etmeyeceğinin teminatını vermesi gerektiğini söyledik. Bize bizim alanımızı ilgilendiren bir sorunları var mı diye sordular. Aytaç’a bir kitap yasağı vardı onu söyledik. Meselenin çözümüne yönelik ise taleplerinin kabul edilmesini o zaman ölüm orucundan vazgeçebileceklerini ilettik” bilgisini paylaştı.

‘BİZ ÖLMELERİNİ İSTEMEYİZ’

Adalet Bakanı Yardımcısı Zekeriya Birkan ve Bakan Danışmanı Kırşehir milletvekili Salih Çetinkaya ile görüştüklerini söyleyen Erkan, “Bize ‘biz ölmelerini istemeyiz’ dediler. ‘Yargıya itikal etmiş yargı kararını beklememiz lazım biz pek bir şey yapamayız’ dediler. Bize bu randevuyu vermeleri bizce olumlu bir adım. Son olarak bizde Yargıya kimse müdahale etmesin dedik” diye konuştu.

Dava ile ilgili usule aykırılıkların olduğuna değinen Erkan, eğer adil bir yargılanmasa olursa davanın bozulma sebeplerinin olacağını söyledi. Erkan devamla “Gerçekte bağımsız bir yargı olan ülkede daha karar kesinleşmeden İçişleri Bakanlığı bir broşür çıkaramaz ama bu davadan bahsedilen bir broşür çıkarıldı. Yargıyı etkileme tam olarak budur. Halkın Hukuk Bürosunu ‘örgüt uzantısı’ ilan ettiler daha karar çıkmadı ki. Çıkmış bir Yargıtay kararı yok ki. Bu dosyada adil bir yargılama değil, adli bir yargılama bile olmadı. Ceza Mahkemesi kanunun 100 farklı maddesi ihlal edildi. Yargıtay bu usulsüzlüklere aykırılıkları görmezse tarihsel varlığını, her şeyini intihar etmiş olur. Dava usul ihlalleri ile dolu. Anayasa Mahkemesinin Ergenekon ve Balyoz hakkında verdiği usule aykırılık sebeplerinin hepsi bu davada işlendi” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın bulunduğu ÇHD üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınıp tutuklanmıştı. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye edilen avukatlar hakkında tahliye kararından 24 saat geçmeden tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilmişti. Yapılan yargılama sonucu mahkeme heyeti, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası verdi. Avukat Ebru Timtik “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal ise 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Timtik ve Ünsal adil yargılanma talebiyle önce açlık grevi eylemine başladılar. Ünsal açlık grevinin 63’üncü, Timtik ise 94’üncü gününde eylemlerini ölüm orucuna çevirdi. Ünsal 126, Timtik ise 157 gündür ölüm orucunda.