Avustralya'daki en üst düzey IŞİD'li Neil Prakash'ın bir Ortadoğu ülkesinde gözaltına alındığı ortaya çıktı. Söz konusu Ortadoğu ülkesinin Türkiye olduğu iddia edildi.

New York Times, ABD'nin, Irak'ın Musul kentinde düzenlediği hava saldırısında öldüğü açıklanan Avustralyalı IŞİD militanı Neil Prakash'ın hayatta olduğu ve bir Ortadoğu ülkesinde gözaltına alındığını duyurdu.

Avustralya Yayın Kuruluşu'na (ABC) konuşan bir kaynak ise, Ebu Halid el Kambodi adını kullanan Prakash'ın birkaç hafta önce Türkiye'de yetkililere teslim olduğunu belirtti.
 
Avusturya Başbakanı Malcolm Turnbull'un Terörle Mücadele Danışmanı Michael Keenan, hükümetin söz konusu haberle ilgili yorum yapamayacağını, konunun bir istihbarat meselesi olduğunu söyledi.

Keenan şu ifadeleri kullandı: "Hükümet, Mayıs ayında Prakash'ın öldüğü haberini, ABD yönetiminin bilgisi temelinde verdik. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi, hükümetin Suriye ya da Irak'ta yaşanan ölümleri doğrulama imkanı kısıtlı. Buralar, çok sayıda kontrol edilemeyen alanların da olduğu savaş bölgeleri."
 
NEIL PRAKASH KİMDİR?

 
Fiji-Hindistan ve Kamboçya asıllı Avustralya vatandaşı Prakash, 2012 yılında Budizm'den İslamiyet'e geçmiş, 2013 yılında da Suriye'ye gitmişti. Burada Ebu Halid el Kambodi adını alan Prakash, ABD'nin “öldürülecekler listesi”ne girmişti. IŞİD’in propaganda videolarında da görülen Prakash, örgüte Avustralya'dan militan toplayan en üst düzey isimdi. Prakash'ın, 2015 ve 2016 yıllarındaki Anzak Günü'ne yönelik engellenen saldırı planlarına dahil olduğu belirlenmişti.