İstanbul Maltepe Orhangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde öğretmen olan Ali Ekber Ataş, okullara mescit açılmasının önünü açan yasal düzenlemenin ardından kendi ibadetini yapabilmesi için harekete geçti. Resim öğretmeni Ataş, okul müdürlüğüne dilekçe yazarak bu konuda Anayasa’yı ve Milli Eğitim’de yapılan yönetmelik değişikliğini hatırlatıp okulda uygun bir mekânda cem odası açılmasını talep etti.

DİLEKÇE GERİ ÇEVRİLDİ

Serbay Mansuroğlu'nun Birgün'de yer alan haberine göre, Ataş dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Okulunuz, Maltepe Orhangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde, Alevi bir öğretmen olarak görev yapmaktayım. Türkiye Cumhuriyet Anayasası’nda Madde: 10-Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Madde: 99- Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekân ayrılabilir. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te Madde: 42-Aynı yönetmeliğin 99’uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. (2) Okulda, ibadet ihtiyacı için doğal aydınlatmalı uygun mekân ayrılır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatının ilgili yönetmelikleri gereği, okulumda, inançlarımın yerine getirebileceğim bir mekânın cem odası olarak düzenlenmesinin okul idaresi tarafından yaptırılıp ibadete açılmasını arz ederim.” Okul Müdürlüğü dilekçeye verdiği yanıtta, cem odası açılmasının yetkisinde olmadığını belirterek talebi geri çevirdi.

‘TEK MEZHEP ANLAYIŞI’

Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan, “Biz okullarda bilimsel ve laik bir eğitimi savunuyoruz. Okullara para ve dinin girmesine kesinlikle karşıyız. Ancak burada ortaya çıkan örnek bize Milli Eğitim’in tek mezhep dayatmasını bir kez daha göstermiş oldu” diye konuştu.