Başını ÖZGÜR-DER, MAZLUMDER ve İHH'nin çektiği çeşitli İslami gruplar eğitim ile ilgili taleplerini dile getirdi.

Eş zamanlı olarak İstanbul, Diyarbakır ve Çorum'da basın açıklamalarında bulunan gruplar, anadilde eğitim hakkı, andımız ve milli güvenlik derslerinin kaldırılması gibi taleplerini dile getirdiler.

İstanbul’da Fatih ilçesinden bir araya gelen gruplar Başbakanlığa ve Milli Eğitim Bakanlığına yeni eğitim-öğretim sezonuyla ilgili taleplerin dile getirildiği bir mektup yolladılar.

Çorum Merkez PTT önünde toplanan İlke-Der ve Özgür-Der Çorum Şubesi “eğitim sistemindeki resmi ideolojik dayatmaların sona ermesi” için basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır’da ise yaklaşık 30 kişinin katıldığı açıklamada, Türkçe ve Kürtçe dövizler açılarak, Türkçe-Kürtçe sloganlar atıldı. 'Başörtüsü yasağına, Andımız saçmalığına, Anadilde Eğitim yasağına, Milli Güvenlik despotizmine, Kesintisiz Eğitim zorbalığına Hayır' yazılı pankartın önünde açıklama yapan Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Eda Pektaş, kısa bir süre sonra yeniden başlayacak olan eğitim döneminde, önceki yıllarda yaşanan sıkıntıların da göz önünde bulundurulmasını ve acilen bazı düzenlemelerin yapılmasını istedi. 

Yapılan basın açıklamalarında dile getirilen talepler şöyle:

1- 28 Şubat darbe sürecinde, İmam Hatip okullarının orta kısımlarının budanması maksadıyla uygulamaya konulan kesintisiz eğitim dayatması terk edilmelidir.

2- İlköğretimden başlayarak bütün öğretim süreçlerinde kız öğrencilerin başörtülü eğitim görme hakları tanınmalı; insan hakları ilkeleriyle çelişen, dünyada da benzeri zor görülen, despotik, zalimane başörtüsü yasağına son verilmelidir.

3- "Andımız" adlı İslam akidesine aykırı öğeler içeren, kişi putlaştırmasına ve kişilik tahribine yönelik ırkçı metnin her sabah çocuklarımıza zorla söylettirilmesi ayıbına, ilkelliğine, zulmüne son verilmelidir.

4- İsteyen vatandaşlara okullarda ana dillerinin öğretilmesi imkanı tanınmalı, Allah'ın ayetlerinden olan ana dillerin eğitim dili olarak kullanılmasına yönelik engeller kaldırılmalıdır.

5- Okullarda askeri denetim ve vesayet aracı olarak işleyen ve kışla tipi eğitimin simgesi haline gelen Milli Güvenlik Dersleri kaldırılmalıdır.