Samsun’da KESK, DİSK, TMMOB, TTB, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin oluşturduğu emek ve demokrasi güçleri, Emek ve İstasyon halk pazarında ‘OHAL ve KHK’lerin kaldırılsın’ talebiyle bildiri dağıttı.

Ayrıca KHK'de yer alan taşeron düzenlemesinin dışında bırakılan taşeron işçiler, 'kadro istiyoruz' eylemi yaptı.

OHAL’in halka karşı politikaların bir uygulama aracına dönüştüğü vurgulanan bildiride, OHAL döneminde yaşanan gelişmeler anlatılarak OHAL’in tek adam ve tek parti rejimini inşa etmenin bir aracına dönüştürüldüğü ifade edildi. OHAL’de yargının, yürütmenin ve devlet kurumlarının Tek Adam’ın emiri ile çalışan kurumlara dönüştürüldüğü, hak arayan , eşitlik isteyen, haksızlıkların giderilmesini isteyen, işine ekmeğine sahip çıkan halk kesimlerine dönük saldırı aracına dönüştürüldüğü dile getirildi. Bildiride KHK’lerin mağdur ettiği emekçilere OHAL ve KHK’lerin kaldırılması, gerçek demokrasinin kurulması için güçlerini birleştirme, birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Emek ve demokrasi güçleri bildiri dağıtımından sonra taşeron işçilerin kadro talep etmek için yaptığı eyleme destek verdi.

'AYRIMSIZ KADRO İSTİYORUZ'

Yol-İş Sendikası Samsun Şubesi, yaptığı basın açıklamasıyla 696 sayılı KHK'de yer alan taşeron düzenlemesinde kapsam dışı bırakılan taşeron işçilere kadro hakkı istendi. Açıklamaya Türk-İş’e bağlı sendikaların temsilcilerinin yanı sıra OHAL'e karşı bildiri dağıtan emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. İşçiler sloganlarla kadro taleplerini dile getirdiler.

Uğur Mumcu Parkı’nda yapılan basın açıklamasını Yol-İş Şube Başkanı Şaban Çılgın okudu.

Çılgın, açıklamasında "696 sayılı KHK ile Karayolları Genel Müdürlüğünde asıl işin bir parçası olan bakım ve onarım hizmetleri ve karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri üstlenen taşeron işçiler, tünel işletmeciliğinde tünellerin bakım hizmetlerini yapan taşeron işçiler, müşavirlik hizmetleri adı altında kontrol işi yapan işçiler, KİT’lerdeki taşeronların yanında çalışan işçiler hüsrana uğramıştır. Kadroya geçişte taşeron yanında çalışan işçiler arasında ayrım yapılması tüm çalışanları ve aileleriyle birlikte üzmüştür" dedi.

Kaynak: Evrensel