Dersimde kutsal mekanlardan sayılan ve Alevilerin önemli inanç merkezlerinden biri olan Reye Haq OHAL ve Özel Güvenlik Bölgesi gerekçe gösterilerek ziyarete yasaklandı.

DİHA’nın haberine göre; ziyaretlerde yapılacak cem- civat, ikinci bir duyuruya kadar yasaklanırken, Aleviler bu yasakların, inançlarına yönelik saldırı olduğunu düşünüyor.

Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eş Genel Başkanı Ayten Şimşir, inanç merkezlerin yasaklanması ile Alevilerin bir kez daha tecrit edilmek istenildiğini belirtirken, "Aleviler devletleşen sistem içerisinde çok uzun yıllardır bir tecride maruz kaldılar. Şimdide OHAL kanunları adı altında gelişen bir pratik var ve bunun neticesinde bizim nişangâhlarımız, ziyaretgâhlarımız yasaklı bölgeler arasına alınıyor. Burada insan haklarına aykırı bir durum açığa çıkıyor" diye konuştu.

Yasaklara karşı Ağustos ayının son haftasında ziyaretgâhlara gezilerinin olacağını ifade eden Şimşir, inanç merkezlerinin tarihleri ve geçmişleri olduğunu söyledi.

Şimşir, "Alevilerin yazılı tarihi yoktur. Yaşanan tarihi vardır. Bu da inanç merkezlerimizdir. Bu nedenle inanç merkezlerimize sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

Kureyş Baba Ocağı Derneğinin Diusburg temsilcisi Erkan Akyüz de, inanç merkezi sayılan Kureyşan Ocağı'nın yasaklarla arka plana itilmek istendiğini söyledi.

Akyüz, "2 hafta önce Düzgün Bawa'ya çıktık. Nazimiye'den bir bin başı kendilerine 'mağaradan yukarıya çıkılmayacak' dedi. Zargovit Tepesi var. Kureyş Baba'nın ayak izlerinin olduğu mağarası var ama kimse oraya gidemiyor. Önceden köylüler buradan yayan Düzgün Bawa'ya gidiyordu. Şimdi ise yasaklı olduğundan mecbur Nazmiye'den araçla gidiyoruz" diye anlattı son dönemki gelişmeleri.

Dersim'deki inanç merkezleri üzerinde artan baskıların bir an önce kaldırılmasını isteyen Akyüz, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin yasakların kaldırılması için ses vermesi çağrısında bulundu.