"Hrant Dink cinayeti"nin faili Ogün Samast'ın ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık ve cinayet suçundan hükümlü Ogün Samast katılmadı. Duruşmada, Dink ailesini avukatlar İsmail Cem Halavut, Hakan Bakırcıoğlu ve Fethiye Çetin temsil etti.

8 SAYFALIK BELGE İMHA EDİLMİŞ

Duruşmada celse arasında mahkemeye gelen yazılar okundu. Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden, "İstanbul'a gönderilen SMS kayıtlarının bulunduğu dokümanların eksik 8 sayfasının mahkemeye gönderilmesi" talebiyle ilgili cevap geldiği ve "DVD'nin imha edildiğinin" belirtildiği tutanağa geçirildi.

Sanık Ogün Samast'ın tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevinden mahkemeye ulaştırılan yazıda, Samast'ın duruşmalara katılmak istemediği yönünde beyanı olduğu belirtildi.

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nden gelen cevabi yazıda da Hrant Dink cinayetine ilişkin soruşturmanın devam ettiği bilgisinin verildiği kaydedildi.

"ARINÇ'A SUİKAST İDDİASI" SORUŞTURMASINDAKİ BELGELER İSTENDİ

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddialarının araştırıldığı soruşturmada ve Seferberlik Tetkik Kurulu arşivlerinde yapılan incelemelerde, Hrant Dink cinayetine dair bilgi veya bilgilere ulaşılmışsa bu bilgi veya belgelerin istenilmesine karar verilmesini talep etti.

Fethiye Çetin, TMK 10. maddeyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gizlilik kararı alındığını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre, bu yasağın mağdur yakınlarına uygulanamayacağını ifade ederek, "Hrant Dink cinayetinin işlendiği yıldan bu yana, 6,5 yıldır bu soruşturma sürüyor. Bu, yasada belirtilen gizlilik kararının amacına ters. Ayrıca mahkemenizin gönderdiği yazıyı cevaplamayan savcılık, bu konuda bence görevini kötüye kullanıyor" diye konuştu.

"GİZLİ TANIĞIN BEYANLARI ÖNEMLİ"

Avukat Çetin, bazı gazetelerde çıkan haberlerde, Dink cinayeti soruşturmasını yürüten savcılığa "Barış" kod adıyla bir gizli tanığın ifade verdiği ve "Ogün Samast, İstanbul'a gelmeden bir gün önce Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı'ndan JİTEM'ci bir astsubayın İstanbul'a gelerek Samast'ın barınma ihtiyacını karşıladığı" şeklinde bilgiler yer aldığını ifade ederek, bu beyanın davanın aydınlatılması açısından önemli olduğunu söyledi.

Çetin, savcılığa yazı yazılarak gizli tanığın ifadelerinin istenmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, TMK'nın 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nden, Hrant Dink cinayeti soruşturmasının akıbeti ve sonuçlandırılma aşamasına gelip gelinmediğinin sorulmasını, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'ndan gelen kayıtlar içinde Ogün Samast ile ilgili bölümlerle varsa gizli tanık ifadesinin gönderilmesini istedi.

Avukat Hakan Bakırcıoğlu'nun talebini de kabul eden mahkeme, duruşmayı erteledi.