BBC'nin Inside Out London isimli programından Zack Adesina ve Vivek Chaudhary'e konuşan 45 yaşındaki Linda adlı kadın, IŞİD'e katılan oğlunu Türkiye'ye giderek nasıl kurtardığını anlattı.

Bu gece yayınlanacak olan röportajın öyküsünü birinci sayfasına taşıyan Independent gazetesi, annenin anlattıklarını, "Kaçak bir cihatçının ve onu kurtaran annenin" öyküsü sözleriyle niteledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, soyadının açıklanmasını istemeyen Linda 45 yaşında. Londra'nın kuzeyinde yaşıyor. 21 yaşındaki oğlu James ile birlikte iki yıl önce Müslüman olmuş. Linda, Türkiye-Suriye sınırına yaptığı yolculuk sonrası oğlunu Şubat ayında geri getirmiş. James, Ekim 2013'te Londra'dan ayrılarak Suriye'ye gitmiş.

AYLARCA HABERLEŞEMEDİLER

Anne-oğul aylarca birbirleriyle haberleşememişler. Linda, oğlunun sonunda kendisi ile telefonla temas kurup ülkesine dönmek istediğini, bunun üzerine önce Adana'ya gittiğini, daha sonra da iPhone'unu kullanarak James'i Türkiye-Suriye sınırında yönlendirdiğini anlatıyor.

BBC'nin üç ay önce temas kurduğu Linda ilk kez adının açıklanmasını ve fotoğrafının çekilmesini kabul etmiş. Oğlu James'in yüzü ise yasal nedenlerle gösterilemiyor. Linda, James'in Suriye'de yaralandığını ve hala yaşadıklarını tam olarak anlatamadığını söylüyor. Bu durumun travma sonrası stres bozukluğundan kaynaklanıyor olabileceğini belirtiyor.

'O TEHLİKELİ DEĞİL, TERÖRİZMİ REDDEDİYOR'

Oğlu ile ilgili olarak "Cihatçı oğlum Suriye'den zihinsel açıdan yaralı döndü. Şimdi ise onu görmezden geliyorlar" diyor Linda ve ekliyor: "Beni endişelendiren ise oğlum değil. Çünkü o tehlikeli değil, terörizmi reddediyor. Beni endişelendiren genel durum. Geri dönen ve benimki gibi çocuklarını destekleyen bir anneye sahip olmayanlar...İşte beni onlar kaygılandırıyor."

İngiltere'ye dönmelerinin ardından kendilerine hiçbir şekilde destek verilmediğini vurgulayan Linda umutsuz. İngiltere hükümetini, ülkede Paris'tekine benzer saldırılar düzenlenebileceği yolunda uyarıyor. Bu duruma gerekçe olarak ise hükümetin ülkeye geri dönen radikal eğilimli kişileri rehabilite etmekte başarısız olmasını gösteriyor.

'YÜRÜYEN SAATLİ BOMBA'

"Bu sorunu görmezden gelmek, hiçbir şeyi daha iyi yapmayacak" diyen Linda'ya göre Suriye'den dönen cihatçılar, yaşadıkları deneyim yüzünden "yürüyen birer saatli bomba."

Independent'taki haberde, yaklaşık 300 kadar cihatçının Suriye'den İngiltere'ye döndüğü ve İngiliz İç İstihbarat Servisi MI5'ın bu kişilerin ulusal güvenlik için en büyük tehdidi oluşturduklarını öne sürdüğü belirtiliyor.