Cumartesi Anneleri/İnsanları, 417. oturma eyleminde, 18 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın dosyasını açıklandı. Kayıp yakınlarının bugünkü eylemlerine, mücadelelerine esin kaynağı olan Plaza De Mayo Anneleri'nden bir de konuk katıldı.

'KAYBADİLENLER HER ZAMAN YANIMIZDADIR'

Bugünkü oturma eyleminde ilk konuşmayı, Plaza De Mayo Anneleri'nden Nora Morales Cortinas yaptı. Cumartesi Anneleri'yle olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Cortinas, Arjantin'de de benzer süreçlerden geçtiklerini söyledi.

“Arjantin'de 36 yıl sürdürdüğümüz mücadele sonucu kaybedenler yargılanmaya başlandı. Fakat biz bununla yetinmiyoruz. Kaybedilen her insanımızla ilgili dosyaların, arşivlerin açıklanmasını istiyoruz” diyen Cortinas, ayrıca diktatörlük döneminde ailelerinden koparılan çocukların akıbetleri için de mücadele yürüttüklerini söyledi. Plaza De Mayo Annesi, Türkiye'de ve dünyada daha fazla insanın ölmemesi için destek vermeye geldiğini söyledi; konuşmasını da, Plaza de Mayo Anneleri'nin “Kaybedilenler her zaman yanımızdadır, şimdi ve her zaman yanımızda olacaktır” sloganıyla bitirdi.

EMİNE OCAK KONUŞMASINI TAMAMLAYAMADI

Daha sonra söz alan Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak, anadili Zazaca yaptığı konuşmasında, “Hasan'ım bugün öldürüldü. Oğlumun öldürüldüğü yere çiçeklerle gittim. Ama çiçekleri alıp çöpe attılar, bana da işkence yaptılar” diyerek, gözaltı sürecinde yaşadıklarını anlattı.

“18 yıldır oğlumun gelmesini bekliyorum. Başka oğullarımız, kızlarımız öldürülmesin diye her hafta buradayım. Burası Hasan'ımın da mezar yeri. Her hafta gelmeye de devam edeceğim” şeklinde konuştu. Gözleri dolan, duygusallaşan Emine Ocak, konuşmasını tamamlayamadı.

TANIK DEMİR ANLATTI

Hasan Ocak'ın gözaltına alınmasına tanıklık eden kayıp yakını Mehmet Demir, yaşadıklarını anlattı. Demir, İstanbul Aksaray'da gözaltına alındığında götürüldüğü emniyet müdürlüğünde, polislerin kendi aralarındaki konuşmalarda Hasan Ocak'ın gözaltına alındığına dair konuşmalarına tanıklık ettiğini söyledi.

'18 YIL BİZLER İÇİN ACILI BİR ÖMÜR'

Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak da yaptığı konuşmada, “18 yıl kimisi için kısa, kimisi için uzun bir süre. Ama bizler için her anı acılarla geçen bir ömür. Burada başlattığımız mücadeleyle devletin kaybetmelerinin önüne geçtik. En büyük tesellimiz bu. Ama biz kayıplarımızı ve kaybedenleri de istiyoruz. Kaybedilenlerimiz, bizim için en değerlilerimizdi. Tüm kaybedilenlerimiz bulunduğunda bu meydanda bayram edeceğiz. Ama, tüm kaybedenler yargılanmaya başlayana kadar bu meydanda olacağız” dedi.

'KAYIPLAR MESELESİ HASAN OCAK'LA GÜNDEMLEŞTİ'

21 Mart 1995 tarihinde evinden çıktıktan sonra gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın dosyasını, insan hakları savunucularından Burcu Demirbaş okudu. “Yıllardır kayıplarımızın akıbetlerinin açıklanması ve faillerinin yargılanması talebiyle mücadele ediyoruz. Bu talebimizin gerçekleşmesi, hukuka sırtını dönmüş bugünkü devletin, hukuk devletine evrilmesi ile mümkün olacağını biliyoruz. Bizler akıbeti gizlenen, failleri korunan kayıplarımız bu topraklardaki hukuksuzluğun ürünleriyiz” diyen Demirbaş, Hasan Ocak'ın kaybedilmesiyle kayıplar sorununun toplumsal gündeme girdiğini, ilk kez bu kadar güçlü kamuoyu gündemi yaratıldığını hatırlattı.

SORUMLULARIN İSİMLERİ

“Hasan Ocak, isimleri İstanbul Emniyet Personel Şube Müdürlüğü'nde kayıtlı Terörle Mücadele Şubesi'ndeki TİM 3 tarafından işkenceyle katledildi” diyen Demirbaş, TİM 3 şefi Bayram Kartal, bugün Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Sedat Selim Ay, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Sedat Selim Ay'ın terfi ettirilmesine karşı tepkilere “Arkadaşımızı yedirtmeyiz” diyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kayıplardan sorumlu olduğunu söyledi.

Bugünkü oturma eyleminin sonunda, Hasan Ocak'ın kendi sesinden kısa bir konuşma dinletildi. Bu sırada anne Emine Ocak uzun süre ağladı.

'HASAN OCAK'I KAYBEDENLER KAYBEDECEK'

Bugünkü eyleme, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve Sosyalist Gençlik Derneği üyeleri de, Mis Sokak'tan yürüyerek katıldı. “Hasan Ocak'ı kaybedenler kaybedecek” pankartı açan SGD ve ESP'liler, İstiklal Caddesi boyunca “Hasan Ocak yaşıyor, komutana bin selam”, “Katil devlet hesap verecek”, “Barikatta savaşta, Hasan Ocak olmaya”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” şeklinde sloganlar attı. (ETHA - Fotoğraflar: bianet.org)