ANKARA - ODTÜ, bayramın son gecesi üniversite yerleşkesine girerek, yol inşaatı için yerleşkedeki 2 binden fazla ağacı söken Ankara Büyükşehir Belediyesi aleyhine yasal işlem başlatacak. ODTÜ rektörlüğü ayrıca, yarın ya da öbür gün, üniversite yerleşkesinde "resmi" ağaç dikme etkinliği düzenleyecek.

Büyükşehir Belediyesi aleyhine yasal işlemin gerekçesi, Belediye'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'na itiraz süresi dolmadan üniversiteye girerek, ağaçları sökmesi. Hürriyet'te yer alan habere göre; ODTÜ rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planın, ODTÜ önerisinden farklı olduğu noktalar değerlendirilmiş ve itiraz edilecek noktalar belirlenmiştir. ODTÜ’nün plana itirazları en kısa sürede Bakanlığa iletilecektir. Plan 4 Ekim 2013 tarihinde askıya çıktığından, bir aylık itiraz süresi 4 Kasım 2013 tarihinde sona ermektedir" denildi. Bu çerçevede, "yerleşkeye izinsiz girilmesi, ağaçların sökülerek kaldırılması ve bu müdahaleden sorumlu kişi ve kurumlar hakkında" yasal başvurulara başlandığı da vurgulandı.

BU KEZ "RESMİ" AĞAÇ DİKME EYLEMİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Cuma gecesi yerleşkeye girerek, yol güzergahındaki ağaçları sökmesi üzerine, dün öğrenciler ve mezunlar tarafından bir ağaç dikme eylemi düzenlenmiş, ancak eyleme önce Büyükşehir işçileri, ardından polis müdahale etmişti.
ODTÜ rektörlüğü, şimdi benzer bir eylemi "resmi" düzeyde gerçekleştirme kararı aldı.

Rektörlük açıklamasında, "24 Ekim 2013 Perşembe günü veya 25 Ekim 2013 Cuma günü Yerleşkemize yaklaşık 3000 fidan dikilmesini amaçlayan bir etkinlik düzenlenecektir. Bu etkinliğe tüm mensuplarımız ve öğrencilerimiz davetlidir. Etkinlik programı Üniversitemiz web sayfasında duyurulacaktır" denildi.

ODTÜ Senatosu da bugün toplanarak durumu değerlendirecek ve atılacak diğer adımlar konusunda karar alacak. ODTÜ rektörlüğü, Senato toplantısında alınan kararların da yarın kamuoyuna duyurulacağını açıkladı.

GÜLER: HAVAİ FİŞEK GAZIDIR


İçişleri Bakanı Muammer Güler, gece ODTÜ kampüsünde öğrenci yurtlarına kadar gazın dolduğu müdahale ile ilgili, “Havai fişek gazı olmalı” dedi. Bakan Güler, konuya ilişkin, “Havai fişekler de çok gaz çıkarıyor. Polis durup dururken, kimseye herhangi bir müdahalede bulunmaz, ama işi durdurmaya yönelik en ufak faaliyeti elbette engeller. Yolun ortasına ağaç dikmek de olmaz. Artık orada bir yol çalışması var” dedi.

PARA İADESİ OLMAZ

Güler, TBMM’de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Gece kamu araçlarına ve çalışanlara dönük havai fişeklerle eylem yapıldığını öne süren Güler, “Kimsenin kamu hizmetini durdurma hakkı yoktur. Bunu ancak hukuk durdurur. İçişleri Bakanlığı olarak bizi ilgilendiren imar planlarının, uygulama planlarının, parselasyon planlarının uygulanmış olmasıdır. Paranın iadesi de olmaz. Kamudan kamuya aktarılan bir paradır” dedi.