ODTÜ ormanını tahrip eden ve 100. Yıl Mahallesi'nden de geçen yol projesini protesto amacıyla dün de öğrenciler ve halk sokaklara döküldü.

Yol projesi için çalışmalar gün boyu devam ederken, yaklaşık 2 bin kişi saat 17.00'da 100. Yıl Migros önünde toplandı.

"Gökçek elini mahallemden, ODTÜ'den çek", "Kahrolsun bazı yollar" yazılı pankartların açıldığı yürüyüş öncesi bir konuşma yapan ODTÜ öğretim elemanı Prof. Dr. İnci Gökmen, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatılacağını belirtti. Emekli öğretmen Bayram Atakul da mahalle halkı ve öğrenciler adına yaptığı açıklamada, hukuk dışı projeye direnmenin hak olduğunu, kentsel yağmaya karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Direnişçiler, açıklamalardan sonra sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş bir süre İşçi Blokları arasında "Taksim'den Yüzyıl'a, direnene bin selam", "İsyan, devrim, özgürlük", "Gökçek, elini mahallemden çek" "Hükümet istifa", "Her yer ODTÜ her yer direniş", "Otoban yapma boşuna yıkacağız başına" sloganlarıyla devam etti. Yürüyüşe katılım sürekli artarken, eyleme katılmayanlar da evlerinden tencere tavalarla, sürücüler de kornalarla destek verdi.

Daha sonra caddeyi trafiğe kapatarak şantiye alanına doğru yönelen mahalle halkı ve öğrencilerin önü, şantiye alanına varmadan çevik kuvvet polisi tarafından kesildi.

Polisler, TOMA'lardan gaz bombası ve tazyikli su ile saldırmaya başladı. Polis helikopteri sürekli uçuş yaparken, polis ayrıca plastik mermi ve ses bombası da kullandı. Bazı direnişçiler, vücutlarının çeşitli yerlerine gelen plastik mermiler nedeniyle yaralandı.

BARİKAT BARİKAT DİRENİŞ


Polis saldırısı üzerine mahalle halkı ve öğrenciler direnişe geçti. Yollara barikat kuran direnişçiler, polise taşlarla karşılık verdi. 100. Yıl Mahallesi'nin ara sokakları ve zaman zaman ana caddede çatışmalar iki saat boyunca devam etti.

Direnişçiler, ASKİ'ye ait olan ve TOMA'lara su taşıyan tankerin önünü de keserek içindeki suyu boşalttı. Suyun boşaltılmasının ardından TOMA ve akrepler tekrar direnişçilere saldırdı.

Polisler daha sonra, akrep ve TOMA'larla ara sokaklara girerek direnişçileri gözaltına almaya başladı. Çiğdem Mahallesi tarafından da çok sayıda polis akrep eşliğinde ara sokaklara girdi.

14 GÖZALTI


Polis, ara sokaklarda TOMA ve akrepleri direnişçilerin üzerine sürerken, en az 14 kişi gözaltına alındı. Migros'un içine de giren polis, SYKP üyesi Ezgi Özel'i gözaltına aldı.

Bu arada, Başbakanlık tarafına basın kartı olmayan kişilerin geçmesine izin verilmedi. 2 İMC muhabirinin polis tarafından gözaltına alınmakla tehdit edildiği öğrenildi.

İŞ MAKİNALARI TAHRİP EDİLDİ

Bir süre sonra bir grup ODTÜ A4 kapısına, bir grup da Balgat'a doğru yöneldi. A4 kapısına yönelen öğrenciler, daha sonra şantiyeye girerek ODTÜ Ormanı'nı tahrip eden yol çalışmasını durdurmak için iş makinalarını tahrip etti.

Taş ve havai fişeklerle 2 tane kepçe tahrip edildi. Polis, eylem üzerine şantiyedeki direnişçi öğrencilere saldırdı. (ETHA)