Öncesinde AKP’den milletvekili adayı olan ve AKP’de çeşitli görevlerde bulunan Melih Bulu, Boğaziçi Üniversitesine cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atandı.

Bunun üzerine 50 ODTÜ bileşeninin bir araya gelerek yayımladığı bildiride rektör atamalarının üniversiteleri özgür ve demokratik yapısından uzaklaştırıldığı belirtilirken, Boğaziçi Üniversitesi ile destek mesajları verildi.

5 üniversiteye daha kayyum rektör atandığı belirtilen bildiride, Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun atanmasın iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçları ve sermayenin çıkarlarına göre dönüştürme gayesiyle yapıldığı aktarıldı.

“Rektör atamaları, baskılar ve saldırılar ile üniversiteler özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıyor. Sermayenin hizmetinde birer iş merkezi haline getirilmek isteniyor” denilen bildiride, üniversitelilerin ses çıkarmayan, biat eden, tektipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışıldığı vurgulandı.

İktidarın yaptığı atama ve müdahalelerle üniversite bileşenlerinin; öğrencilerin emekçilerin ve akademisyenlerin okul içerisinde söz söylemesini engellemeye çalışarak bu sürecin aktörü durumunda olduğu belirtilirken, ÖTK'lerin kaldırılması, öğrenci topluluklarının kapatılması, etkinliklerin yasaklanması gibi antidemokratik uygulamalar ile buna hizmet edildiğine değinildi.

“ODTÜ ÖĞRENCİLERİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN YANINDA”

ODTÜ’ye atanan Verşan Kök ve yönetimi, yaptıklarıyla atanmış rektörlerin iktidarın eli gibi hareket ettiklerini gösterdiği belirtilen bildiride, üniversitelere yapılan topyekûn saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmanın, özgür ve demokratik üniversiteyi savunmak olduğu vurgulandı.

“Boğaziçi öğrencileri daha önce de kayyum rektöre baş eğmemişti. Bugün de üniversitelerdeki emekçiler ve öğrenciler olarak, üniversiteleri dönüştürmeye çalışan iktidara ve yaptıklarına karşı mücadele edeceğiz, kayyum-yandaş rektöre geçit vermeyeceğiz. ODTÜ öğrencileri olarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanındayız” denilerek Boğaziçi Üniversitesi’ne dayanışma mesajları verildi.

Son olarak bildiride, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 4 Ocak Pazartesi saat 14.00 Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs kapı önünde buluşarak bu atamayı protesto etme kararı aldıkları hatırlatıldı.