Sincan 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde iki ODTÜ öğrencisi ile ziyaretçilerine yönelik yaşanılan dayak görüntüleri dava dosyasına girdi. Görüntülerde tutuklular ve ziyaretçileri dövüldükten sonra, bir süre yerlerde sürükleniyor.

Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan ODTÜ öğrencileri İlhan Kaya ve Barış Önal ile ziyaretçilerine yönelik yaşanılan dayak olayının görüntüleri dava dosyasına girdi. Görüntülerde hem tutuklular hem de ziyaretçileri bir grup İnfaz Koruma Memuru tarafından dövüldükten sonra, bir süre yerlerde sürükleniyor. Olaya el koyan savcılık, dayak olayına maruz kalan ziyaretçiler hakkında dava açarken, İnfaz Koruma Memurları hakkında ise dava açmaya gerek görmüyor.

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde okuyan İlhan Kaya ve Barış Önal geçen yıl “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanarak Sincan 1 Nolu F tipi Cezaevine konuldu. 10 Ocak 2013 günü 6 arkadaşı kendileri ile açık görüş yapmak istedi. Bu kapsamda Barış Önal için Mayis Kurt, Murat Egemen Akkuş, diğer tutuklu İlhan Kaya için de Zeynep Arslan, E. ve Özkan Kayöz’ü ismini yazdırdı. Aynı koğuşta kalan Kaya ve Önal görüş yerlerine geldiklerinde ziyaretçileriyle aynı masada oturdular.

'AYRI OTURUN' ISRARI

Ancak Ceza İnfaz Koruma Memurları, “her tutuklu kendi ziyaretçilerinin bulunduğu masaya otursun” diyerek, grubu ayırmak istedi. Ancak tutuklular ve ziyaretçiler zaten birbirlerini tanıdıklarını, ortak arkadaş olduklarını beyan ederek birlikte oturmak istediklerini söyledi. İnfaz Koruma memurlarının ziyaretçilerin ve tutukluların talebini reddederek, görüşü sonlandırmak istedi. Bu esnada taraflar arasında tartışma çıktı.

'AÇIK GÖRÜŞ' DAYAĞI

Yaşanılan tartışma nedeniyle İnfaz Koruma Memurları zor kullanarak, tutukluları görüş yerinden uzaklaştırmaya çalıştı. Bu esnada İlhan Kaya ve Barış Önal görüş yerinden ayrılmamak için direnirken, ziyaretçiler de olaya karışarak arkadaşlarının darp edilmesine müdahale etti. Olay esnasında hem ziyaretçiler hem de tutuklular feci bir şekilde dayak yedi. Olay sırasında ziyaretçilerden Mayıs Kurt’un parmağı kırıldı.

BİR DE DAVA AÇILDI

Olayın savcılığa intikal etmesi üzerine ziyaretçiler Özkan Kayoz, E., Murat Egemen Akkuş, Mayıs Kurt, Zeynep Arslan ve Aydın Doğan hakkında, “Görevli Memura Hakaret”, “Görevli Memuru Yaralama”, “Görevli Memurlara Direnme” suçundan Sincan 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

DAYAK KAMERADA

Mahkemenin talebi üzerine olay günü çekilen güvenlik kamera kayıtları dava dosyasına gönderildi. Dosyaya gönderilen görüntülerde görevli memurların, tutuklu İlhan Kaya ve Barış Önal’ı darp etmek için güvenlik kamera açısında çıkardığı anlaşıldı. Görüntülerde açık görüş alanında bulunan bir kolonun ardından darp edilen tutukluların daha sonra sürüklenerek, açık görüş salonunda çıkarıldığı görülüyor. Dayak olayına cezaevindeki görevli berberin de bile karıştığı tespit edildi.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.


MEMURLARA TAKİPSİZLİK

Savcılık, ziyaretçiler ve tutukluları darp eden Ceza İnfaz Koruma memurları hakkında, “Görevi kötüye kullanma”, “Hakaret ve yaralama” suçlarından takipsizlik kararı verdi. Ziyaretçilerin avukatlarından Avukat Eylem Hakverdi, hem görüşçülere hem de tutuklulara kameraların önünde bile dayak atılabildiğine dikkat çekerek, “Ziyaretçilere yönelik dayak olayı kamera kaydının bulunmadığı kör noktalarda da devam etmiştir. Kameralarının bulunduğu bir alanda dayak olayının yaşanması infaz koruma memurlarının ne kadar pervasızca hareket edebildiklerini ortaya koymaktadır” dedi.