Akil İnsanlar Marmara Bölgesi Heyeti Üyesi ve hukukçu Yücel Sayman, CNN Türk'te yayınlanan Aykırı Sorular'a konuk olarak Gazeteci Enver Aysever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Gündemde Türkiye'nin bölünmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Yücel Sayman, "Türkiye, ben kendimi bildim bileli hep bölünüyor. Ya teröristler, ya Sovyetler Birliği bölüyor. Şu süreçte en azından bir bölünme tehlikesi yok. Zaten gündemde değil bölünme" dedi.

"ORTAK BİR ÇÖZÜM YOLU BULMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Barış süreci ile ilgili birçok kişiyle görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Sayman, "Marko Paşa değiliz dert dinlemeyeceğiz. Herkes kendi fikrini, kaygılarını söylüyor. Ortak bir çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ELEŞTİRİ HAKKI

Hükümete karşı eleştiri hakkının kalkıp kalkmadığına ilişkin bir soruya Sayman, "Tam tersine, eleştiri hakkı ortadan kalksaydı, böyle bir şeyi kabul etmezdim" diye yanıt verdi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Anayasa değişikliğinin gerekli olduğunu söyleyen Sayman, "Refarundum olmadan Anayasayı değiştiremezsiniz. Aksini söyleyenler de var. Kürt sorununu, temelden çözecek bir durum bu müzakerelerden çıkmaz. Başlangıç bölümü, 'Despotik'bir Laiklik anlayışıdır. Despotik bir devletin hukuk ve demokrasi anlayışıdır. Ona karşıyım değişmesi lazım" şeklinde konuştu. Toplantıları sırasında yapılan protestolara kızdığını söyleyen Sayman, "Kızdığım nokta kendi siyaset biçimlerine. Konuşturmuyorlar. Protestolar, bir görüşün dile getirilme biçimi" dedi.

"ÖCALAN'IN SALIVERİLMESİ GEREKEBİLİR"

Türkiye'de genel bir affa ihtiyaç olup olmadığını da değerlendiren Sayman şöyle devam etti: "Toplumun kucaklaşması, barışması, birlikte yaşaması... bir genel af, normal olarak olur. Çok şart değil ama, gönül öyle olsun ister. Siyasi suçları da kapsamak üzere herkesin salıverilmesi gerekir diye düşünüyorum. Belki ufak tefek şeyler yapılabilir. Öcalan'ın salıverilmesi de gerekebilir. Bunu da halk kendi içinde çok tartışıyor."