Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmeler doğrultusunda önümüzdeki günlerde 100 PKK'lının silah bırakarak sınır dışına çıkacağı öne sürüldü.

MİT'in koordinasyonunda İmralı'da Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmeler sonucunda  ilk etapta 100 PKK'linin silah bırakarak Türkiye sınırları dışına çıkacağı ve Şubat ayı içerisinde ise PKK’nin eylemsizlik kararı almasının hedeflendiği iddia edildi.

Edinilen bilgilere göre, Oslo görüşmelerinde de yer alan PKK üst düzey yöneticilerinden Sabri Ok’un da bulunduğu PKK heyetiyle MİT arasında devam eden ön görüşmelerde, Öcalan’ın çağrısına bağlı olarak PKK’nin ve devletin atacağı adımlar netleşiyor. Önümüzdeki günlerde daha üst düzey bir MİT heyeti, Kürdistan Federe Bölgesi’ne giderek, Öcalan’ın DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ve kardeşi Mehmet Öcalan ile gönderdiği ‘eylemsizlik’ mesajının da değerlendirildiği görüşmelere katılacak. Masadaki takvime göre PKK eylemsizlik kararını, Abdullah Öcalan’ın yapacağı ‘resmi’ çağrının hemen ardından şubat ayı içinde açıklayacak. Kış şartları nedeniyle sınıra uzak bölgelerdeki PKK’lilerin Türkiye’den ayrılmaları için baharın gelmesi beklenecek.

100’e yakın PKK’li ‘sürece yönelik güven arttırıcı eylemler’ adı altında silahlarını bırakarak sınır dışına çıkacak. PKK’lilerin silahsız çıkışı sırasında bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ‘gözlemci’ olarak eşlik edecek.

Taraf gazetesi ise aynı konu ile ilgili verdiği haberde PKK'nin görüşmelere olumlu yaklaştığını göstermek için ilk etapta Dersim bölgesinden 20 kişiye silah bıraktırarak sınır dışına çekeceği bilgisine yer verdi. Habere göre Erbil'de 4 MİT görevlisi sürekli görev yapacak, daha önce Oslo'da yapılan görüşmelerin adresi bu kez Erbil olacak. Bu doğrultuda Hakan Fidan'ın yapması beklenen Erbil ziyareti ise Sakine Cansız'a yönelik suikast nedeniyle ertelendi.

Görüşmelerin yürütüleceği sürece zarar gelmemesi için bu aşamada PKK her hangi bir basın kuruluşu ile görüşmeyecek. İmralı’daki BDP heyetinde ise Selahattin Demirtaş’ın yanısıra Sırrı Süreyya Önder ya da Adil Kurt’un yer alabileceği vurgulandı.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ GÜVENCE KABUL EDİLDİ

Başbakan Erdoğan’ın, “Onlar da ülkemizi terk ediyorlarsa, terk edeceklerse, silahlarını da bırakmak suretiyle, ülkemizi terörden arındırma noktasında böyle bir şeye bizler muvafakat ederiz. Atılan adım budur. Daha önceki çıkışlarda bazı operasyonlar yapıldı. Silah bırakarak yapacakları çıkışlarda bu tür şeylere müsaade etmeyiz” sözleri de PKK’lilerin Türkiye dışına silahsız çıkışının garantisi olarak kabul edildi.

MİT’in koordinasyonunda sürdürülen müzakere sürecine ilişkin BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Nuçe TV’de yaptığı açıklamada, “Kürt sorununun çözümü konusunda rolümüzü oynamak istiyoruz. Bir hafta, 10 gün içinde bütün süreçlerin netleşebileceğini düşünüyoruz” dedi.