Abdullah Öcalan’ın da avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu İmralı’ya ilişkin altı aylık hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, adadaki koşulların OHAL sürecinde daha da ağırlaştığı savunuldu.

İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında avukatlar adına konuşan İbrahim Bilmez, 6 ay içinde 56 avukat ve 25 aile görüşünün reddedildiğini belirtti. Son avukat görüşünün 27 Temmuz 2011 tarihinde gerçekleştiğini söyleyen Bilmez, 'hava muhalefeti' ya da 'gemi arızalı' gibi mazeretlerle görüş hakkının engellendiğini söyledi.

Bilmez, darbe girişiminin ardından, OHAL'le birlikte yazılı haberleşme, dışarıyla iletişim kurma ve ziyaretçi kabulünün tamamen yasaklandığını belirtti.

Açıklamada, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, sendikacı, akademisyen ve insan hakları aktivistlerinin yer aldığı uluslararası heyetin randevu talebinin de yanıtsız bırakıldığı ifade edildi.

Abdullah Öcalan'dan 11 Eylül 2016 tarihinden bu yana haber alamadıklarını belirten avukatlar, İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) son raporunun yetkililer tarafından gizlenmeye çalışıldığını savundu.

İnsan Hakları Derneği adına konuşan Av. Gülseren Yoleri ise İmralı tecridinin barışı engellediğini savundu. Yoleri, OHAL kararlarının kaldırılmasını, Öcalan'a ziyaret ve iletişim hakkı verilmesini istedi. Öcalan'ın bağımsız bir heyet tarafından ziyaret edilmesi gerektiğini ifade eden Yoleri, sağlık durumu giderek kötüleşen Öcalan'ın bağımsız doktorlarca muayene edilmesi gerektiğini söyledi. (Kaynak: ETHA, Sujin)