Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan son dönemde Başbakan Erdoğan'ın gündeme taşıdığı idam cezasına, Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarına ve açlık grevlerine ilişkin açıklamalarda bulundu

'KENAN EVREN DÖNEMİNDE DE İDAM YAPILDI, AMA BİR SONUÇ ALINAMADI'

Başbakan Erdoğan’ın idam söylemlerini değerlendiren Mehmet Öcalan, “Eğer ileri demokrasi buysa bu ileri demokrasi değildir. 21. asırda dünya idamı ortadan kaldırıyor. Türkiye’de bundan 11- 12 sene önce idamlar kalkmıştı. Eğer şimdi idamlar tekrar geliyorsa bunun üzerine çok düşünmek gerekiyor. İdamlardan bir şey yapılsaydı Kenan Evren döneminde de çok idamlar yapıldı. Ama bir fayda bir sonuç alınmadı. Türkiye’nin gündemine idamların sürekli düşürülmesi tartışılması Türkiye’ye bir fayda sağlamaz," dedi.

'ÖCALAN YAŞADIĞI YERDE NEFES ALMAKTA ZORLANIYOR; BASINDA AHLAK OLMALI'

Mehmet Öcalan, Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarıyla ilgili olarak da şu açıklamaları yaptı:

"Abdullah Öcalan, yani benim ağabeyim, 13 senedir cezaevinde dört duvar arasında. Ben yerini gördüm. Yeri çok dar nefes bile alınmıyor.Türkiye’deki basın gerçekten objektif davranmıyor. Yaşadığı yere köşk diyor. Her şeyden önce insanda yani basında ahlak olmalıdır. Bir insan çok fazla nitelikli olmazsa orada yaşama şansı olmaz. İdam Türkiye için bir çözüm ve yöntem değildir. Türkiye’ye bir fayda getiremez. İdam ile Türkiye’nin imajını uluslararası düzeyde zedelenir. İdam ile başarılı olunsaydı Kenan Evren olurdu. 21. asırda herkes demokrasi diyor. Türkiye’de idam tartışılıyorsa bunu bir kere daha düşünmek gerekiyor."

'İDAM KİMSEYE FAYDA SAĞLAMAZ'

Öcalan, "İdam ne Türklere ne de Kürtlere bir fayda sağlamaz. Bize fayda sağlayacak olan demokratik bir şekilde sorunların çözülmesidir. Herkes buna katkı sunmalıdır. İdama karşıyız. Abdullah Öcalan için demiyorum genel söylüyorum. Eğer Abdullah Öcalan için idam getiriliyorsa bunu kimse kabul etmez. Artık demokratik çözümler tartışılsın. İpler havada oynamasın. Seçim döneminde ipler oynuyor. Eğer şimdi idamlar tartışılıyorsa bu Türkiye’nin hayrına değildir” dedi.

'AÇLIK GREVLERİ BİR AN ÖNCE DEMOKRATİK BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI'

Mehmet Öcalan, son zamanlarda BDP'nin başlatmış olduğu açık grevlerine ilişkin olarak da "Cezaevlerindeki açlık grevlerindeki mahkumlar son aşamaya geldiler. Gerçekten aileler çok zor durumda. Açlık grevleri bir an önce demokratik bir çözüme kavuşturulmalıdır" ifadesini kullandı.