Goran Hareketi Parlamenteri Heval Kwêstanî, PKK Lideri Abdullah Öcalan2014 Nobel Barış Ödülü için aday gösterdi. Nobel Komitesi'ne başvuran Kwêstanî'nin başvurusu kabul edildi.

Goran Hareketi Süleymaniye Parlamenteri Heval Kwêstanî PKK Lideri Abdullah Öcalan'ı 2014 Nobel barış ödülü için aday gösterdi.

Kwêstani, büyük yankı uyandıran, barış ve demokrasiyi esas alan, Öcalan'ın 2013 Newroz manisfestosu'ndan ve Times dergisinin Öcalan'ı dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak göstermesinden hareketle, Öcalan'ı 2014 Nobel Barış ödülüne aday gösterdiğini söyledi.

BAŞVURU KABUL EDİLDİ

Kwêstanî, başvuru metninde Öcalan'ın PKK'yi kurma ve siyasi çalışmalarını da anlattığını söyledi. Kwêstanî, 18 Temmuz 2013 tarihinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2014 Nobel Barış Ödülü adaylığı için Norveç'teki Nöbel Komitesine başvurdu.

Kwêstanî, bir kaç gün önce Nobel Ödülleri Komitesi tarafından başvurunun kabul edildiğine dahir yanıt aldığını söyledi.

Kwêstanî, Öcalan'ın 2014 Nobel barış ödülü için en güçlü aday olduğuna inandığını ifade etti.

Öcalan ile Mandela arasındaki benzerliğe dikkat çeken Kwêstani, "Nelson Mandela'nın Güney Afrika'daki sorunun çözümünde oynadığı rol gibi, Öcalan'da Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesinde benzer bir rol oynuyor" dedi.

Kwêstanî, Nobel Barış Ödülünün Öcalan'a verilmesinin, bögedeki barış ve demokrasisinin gelişmesinde önemli bir etki yaratacağını söyledi.

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel'in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarfeden kişi, kişiler veya kuruluşlara Oslo'daki Norveç Nobel Komitesi tarafından veriliyor.

1901-2013 yılları arasında 94 kez verilen ödüle, bugüne kadar 100 kişi ve 25 örgüt layık görüldü. Ödüllerden 28'i iki kazanan arasında paylaştırıldı. 2013 yılı Nobel Barış Ödülünü Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü almıştı. (Yüksekova Haber)