Tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde, 5 yıldır avukatları ile 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana ise İmralı Heyeti üyeleri ile görüştürülmeyen PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dair kaygılar, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından daha da artmış durumda.

DİHA'nın haberine göre; kendisiyle görüşmeye dönük yapılan tüm başvuruları olumsuz yanıtlanan Öcalan'ın avukatlarının darbe girişiminin hemen öncesinde var olan tecrit nedeniyle Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurduğu öğrenildi.

12 Temmuz tarihinde BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Dairesi'ne başvuran avukatları, müvekkilleri üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin yerinde incelenmesini istedi.

Başvuru, "İşkence ve diğer acımasız, gayri insani veya aşağılayıcı davranış veya cezalandırmaya yönelik özel raportör", "Terörizme karşı koyarken insan haklarının tanınması ve korunmasına yönelik özel raportör", "dava dışı, özel ve keyfi uygulamalara yönelik özel raportör", "azınlık hususlarına yönelik özel raportör" ve "Irkçılık, ırkçı ayırım; yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlüğün yeni formlarına yönelik özel raportör"ün de aralarında bulunduğu 8 ayrı raportöre yapıldı.

Avukatlar başvurularında müvekkilleri Öcalan'ın İmralı'da tutulduğu ağırlaştırılmış tecrit koşullarını aktarıp, avukat, aile, ziyaret haklarının ve haberleşme hakkının engellendiğini vurguladı.

Avukatlar, BM'den Öcalan'ın tutulduğu ağır tecrit koşullarının yerinde görülmesi ve bu koşulların müvekkil üzerindeki etkilerinin saptanması için tespitler yapması için raportörlerini görevlendirmesini talep etti.