Avrupa Parlamentosu'nda (AP) devam eden 12. Uluslararası Kürt Konferansı'nda PKK lideri Abdullah Öcalan'a Uluslararası Barış Bürosu'nun "Barış Ödülü" ile İtalya'nın Palermo kentinin "Onursal Vatandaşlığı" verildi.

Uluslararası Barış Bürosu temsilcisi Dr. Maria Guiseppina Indelicato, ödülü takdim etmeden önce yaptığı konuşmada, “Öcalan 17 yıldır tutuklu, tutukluluk şartları da çok ağır. Ailesini göremiyor, avukatları ile görüşemiyor. Türk devleti İmralı cezaevindeki tutsaklara yönelik baskı politikasını ağır bir şekilde sürdürüyor. Biz de olan bitenden endişeliyiz. Türk devletinden avukatların Öcalan'ın ve diğer tutsakların yanına gitmesine olanak vermesini, CPT'nin müdahale etmesini, Avrupa Birliği'nden de özgürlüğüne kavuşması için girişimde bulunmalı,” dedi.

Öcalan'ın hedefinin demokratik konfederalizm olduğunu da sözlerine ekleyen Indelicato, "Nelson Mandela Apartheid rejimine karşı mücadele ediyordu, Öcalan da kendi halkının özgürlüğü için mücadele ediyor" ifadelerini kullandı.

Indelicato, bu konuşmasının ardından Öcalan'a verilen "Barış Ödülü"nü HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan teslim etti.

Palermo Belediyesi ise Öcalan'a "Onursal Vatandaşlık" verdi.

Palermo Belediyesi'ni temsilen konuşan eski milletvekili Guisto Catania, “14 Aralık'ta Öcalan'ın avukatına belgeyi verirken, net bir sorumluluktan dolayı Öcalan'a borcumuz var. 1999'da yapmamız gerekeni yapmadık. İtalya Anayasasına ters düştük. Öcalan'a vatandaşlık vermedik, bu onursal vatandaşlık, o dönemin hükümeti tarafından verilmeyen bir hakkı bir nevi vermek anlamına geliyor," dedi.

Catania da konuşmasından sonra Dilek Öcalan'a Öcalan'ın "Onursal Vatandaşlık" belgesini teslim etti.

Kaynak: DİHA